Laatste kans op oude A9

17 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

BADHOEVEDORP Het was weer een goed bezochte informatiemarkt over de gebiedsontwikkeling van Badhoevedorp afgelopen zaterdag in het Dorpshuis. De geïnteresseerden werden meegenomen op een terugblik op de werkzaamheden rond de omlegging van de A9 en de veranderingen in het dorp in 2017 en de planning voor 2018.

Een van de bezoekers was Jan Groenewoud met zijn partner. 'Ik woon in Badhoevedorp en ik ben gewoon geïnteresseerd wat er allemaal gaat gebeuren. En zeker het dorpshart van Badhoevedorp mag wel weer wat meer gaan kloppen!' Hannie Toussaint Raven, bewoner van Badhoevedorp en deelnemer aan de Begeleidingsgroep Centrum, deed een hartstochtelijke oproep aan bewoners van Badhoevedorp om hun stem te laten horen over hun wensen voor het centrum. 'We hebben gezien hoe het met het park is gegaan. Het dorp heeft zich laten verrassen en toen de plannen eenmaal in de uitvoerende fase terecht kwamen was iedereen geschokt. Laten we nu zorgen dat we tijdig onze ideeën kenbaar maken voor het nieuwe centrum van Badhoevedorp!' Tessa Tabak en Mariëlle Appelboom waren om een geheel andere reden naar het Dorpshuis gekomen. 'We zijn beiden opgegroeid in Badhoevedorp en de liefde heeft ons naar elders doen verhuizen. Maar Badhoevedorp blijft trekken en we zijn geïnteresseerd in een woning hier en komen daarvoor de nodige informatie inwinnen.' Voor de jongere bezoekers was er de mogelijkheid om een Kerstukje te maken of zich uit te leven op een kleurplaat.

Andere bezoekers maakten van de unieke gelegenheid gebruik om voor de laatste keer een tochtje per bus op de oude A9 te maken. Het gehele oude tracé werd afgereden, vanaf de nieuwe S106 tot aan de nieuwe A9, onderweg voorzien van deskundig commentaar van Peter Faas, de omgevingsmanager van Rijskwaterstaat. De sloop van de A9 levert een enorme hoeveelheid materialen op, die grotendeels allemaal opnieuw gebruikt worden, zij het soms in een ietwat andere vorm. Zo verdwijnt een deel van het zand naar een nieuwe terminal-parkeerplaats voor Schiphol met als motivatie dat de transportkosten voor deze kleine afstand lekker laag blijven. Op 8 januari zal gestart worden met het weghalen van de geluidsschermen, een van de weinige overblijfselen die niet hergebruikt zullen worden, omdat ze te oud en versleten zijn. En vanaf maart zullen stuk voor stuk de viaducten worden gesloopt, als eerste die aan de Plesmanlaan. Per viaduct zijn er ongeveer vier weken nodig voor de sloop.

Er zal al snel gestart worden met de aanleg van het nieuwe park Quatrebras door het neerleggen van bruggen, paden en groen. En in het tweede kwartaal van 2018 zal gestart worden met de bouw van de eerste woningen in het woongebied. Maar ook in de andere Badhoevedorpse ontwikkelgebieden zijn activiteiten te verwachten, zoals in Lijndenhof en De Veldpost. Voor de Schuilhoeve is een nieuw bestemmingsplan in de maak en voor het centrum van het dorp staat het definitieve schetsontwerp op het programma.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie