Ultra-fijnstof en Badhoevedorp

19 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

BADHOEVEDORP Wat een goed nieuws afgelopen week dat het RIVM een onderzoek gaat doen naar de gezondheidseffecten van ultra-fijnstof dat wordt uitgestoten door vliegtuigen op Schiphol. Wereldwijd is hierover nog maar heel weinig bekend, dus de hoogste tijd om het eens goed te onderzoeken. RIVM gaat nu eerst kijken bij kinderen, die op school zitten in de buurt van Schiphol, maar er zal in een later stadium ook nog onderzoek worden gedaan naar klachten bij volwassenen en effecten op lange termijn.

Uit onderzoek van TNO in 2014 in het Amsterdamse Bos bleek al dat bij wind vanaf de luchthaven er overdag drie keer zo veel ultra-fijnstofdeeltjes in de lucht waren. En een onderzoek van de GG&GD wees eerder uit dat bewoners van deze regio gemiddeld 8 maanden korter leven dan in de rest van het land. Dit staat in contrast met het resultaat van onderzoek van RIVM dat er geen duidelijke aanwijzingen zijn dat het sterfterisico rondom Schiphol groter is dan in de rest van het land.

Kortom, we weten eigenlijk niet goed waar we aan toe zijn. Alhoewel, niet op facebook, daar is men alweer helemaal losgegaan. Het is opvallend dat mensen op die plek denken dat ze blijkbaar alles kunnen zeggen wat ze willen, totaal niet gehinderd door enige kennis, zonder enig mededogen voor de medemensen en met een voorzichtigheid vergelijkbaar aan die bekende olifant in die breekbare porseleinkast.

Maar we kunnen onze kop wel in de grond steken en roepen dat we dit toch wisten voordat we hier kwamen wonen. En dat de luchthaven toch de ruggengraat van onze economie is, dus dat we om die reden Schiphol niets in de weg mogen leggen. Maar de maat is eens vol. Hebben we zo gestreden om die snelweg uit ons dorp te houden, zouden we weer genoegen moeten nemen met gezondheidsrisico's als gevolg van ultra-fijnstof van vliegtuigen. In het oosten van het land kijken ze ook met vrees uit naar de komst van de dependance van de luchthaven. En Schiphol blijft de grenzen opzoeken …

Vooruit. Laat ik nou niet op de zaken vooruitlopen en allerlei dingen met elkaar in verband brengen die geen relatie hebben, en laten we rustig afwachten. Tot 2021. Pas in 2021 zullen alle onderzoeken zijn afgerond en zullen we de conclusies horen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie