Raadslid Van der Veer wil opvang 'zelfredzame' daklozen

9 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Raadslid Anneke van der Veer vindt dat er een opvang moet komen voor mensen die tijdelijk geen dak boven hun hoofd hebben maar wel 'zelfredzaam' zijn. Zij heeft het college van burgemeester en wethouders er schriftelijke vragen over gesteld.

"Steeds meer mensen belanden op straat door financiële problemen of zijn in een scheiding verwikkeld.", zo zegt raadslid Van der Veer. "Zij vertrekken uit huis om (ex-)vrouw en kinderen daar te laten wonen, hebben zelf inkomsten, maar kunnen vervolgens niet direct aan een woning komen. Een hotel is onbetaalbaar. Dat leidt tot schrijnende situaties van mensen die in hun auto slapen of in schuurtjes."

Er is landelijk een sterke toename van 'economische' daklozen. Zij vallen tussen wal en schip doordat zij 'zelfredzaam' worden verklaard en moeten zelf woonruimte vinden. Vaak hebben ze al inkomsten in de vorm van een baan of een uitkering. Maar uitbetaling van loon of een uitkering kan alleen als je een adres kunt opgeven.

Anneke van der Veer heeft het college vragen gesteld omdat deze problematiek

ook in Haarlemmermeer speelt. Zij is al diverse malen aangesproken door inwoners die tussen wal en schip vallen. Ook stelt het raadslid een oplossing voor: een short stay hostel. Een plek bedoeld als acute noodopvang voor alleenstaande economische daklozen die gewoon huur betalen en binnen een half jaar zelf voor andere woonruimte kunnen zorgen.

Zo'n hostel kan volgens Van der Veer bijvoorbeeld worden gerealiseerd in een leegstaand kantoor. Ruimtes kunnen eventueel gedeeld door de bewoners. Soberheid is niet erg omdat er slechts een korte periode noodopvang wordt geboden, aldus het raadslid.

Anneke van der Veer pleit wel voor in elk geval een afsluitbare eigen kamer waar mensen hun persoonlijke dingen kunnen bewaren en een fatsoenlijke slaapplek hebben. In feite gaat het om een sobere en korte variant van de midstay-woningen die kort geleden in Haarlemmermeer in gebruik zijn genomen. Daar worden veelal alleenstaande moeders met kinderen voor twee jaar opgevangen.

"Ook voor 'zelfredzame' economische daklozen moet noodopvang komen", vindt Anneke van der Veer, "Die moet je niet onder een brug of tussen verslaafden laten slapen. Eigen huisvesting is een basisbehoefte om zelfredzaam te kunnen zijn."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie