Drie keer zilver voor Judo Yushi op Dutch Open

15 januari 2018 om 00:00 Sport

NIEUW-VENNEP Drie judoka's van Judo Yushi hebben op de Dutch Open Espoir zilver gewonnen. Loek van der Veld en Dion Blanck hebben daarmee een goede stap gezet richting deelname aan de Europacup.

De Dutch Open Espoir wordt door de Judo Bond Nederland georganiseerd en is het met deelname uit heel Europa het sterkste toernooi in Nederland voor de leeftijden tot 21 jaar, tot 18 jaar en tot 15 jaar. Het behalen van een podiumplaats in de leeftijdsklasse tot 18 jaar is een belangrijke stap op weg naar selectie voor Europacups door de Judo Bond Nederland.

Dion Blanck, uitkomend in de leeftijd tot 18 jaar in de klasse tot 50 kg, had al twee medailles op de eerste twee kwalificatiemomenten. Op de Dutch Open voegde hij er nog een derde medaille aan toe. De judoka was als tweede geplaatst en daardoor de eerste ronde vrij. Hij won vervolgens de tweede ronde van de Zwitser Corraduci met wazari door binnenwaartse beenveeg, de derde ronde van Haurissa uit Berlicum met wazari door uchi-mata en de kwartfinale van de Zwitser Klaus met vol punt. In de halve finale won Blanck van Klokman wederom met vol punt door verwurging. In de finale bleek Mats Koolmoes te sterk, waardoor de Venneper tweede werd.

Loek van der Veld was op het eerste meetmoment, het Topjudotoernooi Haarlemmermeer, tweede geworden in de klasse tot 81 kg en had daarmee de eerste stap gezet naar Europacup deelname. Op de Dutch Open won Van der Veld van Welten met vol punt door een beenworp en in de tweede ronde van Welz met vol punt door binnenwaartse haak. In de kwartfinale waren twee scores met een offerworp en een beenworp voldoende voor de winst. In de halve finale trof de Vennepse judoka Mark van Dijk. Van der Veld had van deze judoka in beide vorige kwalificatiemomenten verloren, maar had de afgelopen maand zich goed voorbereid op deze tegenstander. Dat leidde tot een spannende wedstrijd die Van der Veld in de verlenging met houdgreep kon beslissen. In de finale stond hij tegen Van der Elst ook een sterke partij te draaien met winstkansen. Toch ging het vlak voor tijd in het grondjudo mis. Van der Veld belandde in een houdgreep en verloor de finale. Met deze zilveren medaille heeft hij echter wel een grote stap gezet naar deelname aan de Europacup.

Tot 15 jaar behaalde Tom Duivenvoorden eveneens zilver in de klasse tot 55 kg. Duivenvoorden versloeg in de voorronden drie Nederlanders en een Belg met vol punt. Hij scoorde in al deze wedstrijden en kon vervolgens de wedstrijden met vol punt beslissen door houdgrepen. In de finale bleek de Oekraïner Tsurkan te sterk. Duivenvoorden belandde zelf in een houdgreep en verloor de finale.

Met drie zilveren medailles kan Judo Yushi terugkijken op een succesvol verlopen toernooi met perspectief op deelname aan internationale toernooien.