CDA pleit voor actieplan gasloze woningen

16 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Het CDA in Haarlemmermeer vindt dat de gemeente met een actieplan moet komen om ook bestaande woningen 'gasloos' te maken. Volgens de partij zijn huizen zonder gasaansluiting een belangrijke doelstelling van het huidige kabinet.

De overheid heeft bepaald dat de energievoorziening in Nederland in het jaar 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat betekent dat nieuwbouwwoningen na 2020 niet meer standaard op gas worden aangesloten. Het zogeheten gasrecht wordt vervangen door warmterecht en dat biedt ongekende mogelijkheden voor duurzaam verwarmde woningen.

Maar het loskoppelen van bestaande woningen van het gasnet zal heel wat meer tijd en energie vragen. "Dat kan alleen succesvol als we daar nu al mee beginnen", zegt CDA-raadslid Steffe Bak die samen met fractievoorzitter Mariette Sedee mede-initiatiefnemer is van de CDA-bijdrage aan het congres Van Gas Los dat op 1 februari in het Cultuurgebouw in Hoofddorp wordt gehouden.

Het CDA vindt dat de gemeente mooie ambities heeft vastgesteld op het gebied van duurzaamheid. Maar wat de christen-democraten betreft mag er best een schepje bovenop: geen symboolpolitiek maar acties die er echt toe doen. Het actieplan voor gasloze woningen zou zo'n actie kunnen zijn.

Verder moeten volgens het CDA meer inwoners of groepen inwoners worden verleid om zonnepanelen te plaatsen op hun eigen dak of gebruik maken van de daken van bedrijfspanden. Om deze verduurzaming te bereiken moeten inwoners bij de gemeente kunnen aankloppen voor een aantrekkelijke goedkope lening, zo vinden de christen-democraten.

Een andere prioriteit voor het CDA is energiebesparing en woningisolatie. Om inwoners inzicht te geven in het energieverlies van hun woning zouden op initiatief van de gemeente warmtescans moeten worden uitgevoerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie