Muzenforumconcert 28 januari 2018: Trio Martinu

16 januari 2018 om 00:00 Nieuws

Het Tsjechische pianotrio Trio Martinu heeft internationaal grote faam verworven met een breed repertoire van romantische tot moderne muziek. Drie jonge musici, violist Pavel Safarik, cellist Jaroslav Matejka en pianist Petr Jirikovsky vonden elkaar kort na hun opleiding aan het Praags Conservatorium, bij uitstek centrum van het Tsjechische muziekleven. Vanzelfsprekend kregen ze coaching van het Smetana Kwartet. Inmiddels wordt het trio wereldwijd uitgenodigd voor het geven van concerten; vooral werk van Tsjechische componisten neemt een grote plaats in hun repertoire in.

Op het programma: werk van een drietal Tsjechische componisten. Als eerste horen we het eendelige Trio Quasi una ballata van Vitezlav Novak, die hier in het westen minder bekend is. Hij was een compositie-leerling van Antonin Dvorák aan het Praags conservatorium. Later in zijn loopbaan werd hij sterk gesteund door Johannes Brahms. De ballata uit 1902 heeft laatromantische en folkloristische trekken en is verrassend gevarieerd van opbouw.

Daarna speelt het trio werk van Boruslav Martinu, een latere Boheemse componist die een moeizame weg naar de top had maar die zeker heeft bereikt. Zijn derde trio uit 1951 kreeg de naam Grand Trio. Het is ontwikkeld in een eigen stijl van expressionisme, neoklassiek en volksmuziek.

Het concert wordt besloten met het derde Trio in f van de meest gevierde van de Tsjechische componisten, Antonin Dvorák. Dit stuk is minder bekend dan het latere Dumky Trio maar doet er niet voor onder: het is een schitterend, veelkleurig werk in een uitgesproken romantische en Tsjechische stijl. De zeggingskracht en afwisseling in de vier delen maken het beluisteren van dit stuk tot een unieke ervaring.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie