Lopen langs linies: wandelen langs de Stelling van Amsterdam rondom Hoofddorp

18 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

Op vrijdag 12 januari verscheen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig de wandelgids 'Lopen langs linies'. Deze gids voert de cultuurhistorisch geïnteresseerde wandelaar langs 9 waterlinies van Nederland, waaronder de Stelling van Amsterdam.

Het concept voor de Stelling van Amsterdam werd al in 1805 door Kraijenhoff bedacht, die ook grondlegger was van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De beschermende ring rond de hoofdstad Amsterdam werd echter pas vanaf 1880 aangelegd. De krans van moderne betonnen forten met overstromingsgebieden verzekerde de hoofdstad als reduit, de laatste veilige weerstandsplek van het land. De verdedigingslinie van Amsterdam is gebouwd tussen 1880 en 1920. Het is het enige voorbeeld van een linie die volledig is gebaseerd op het principe van waterbeheersing.

In de nieuwe wandelgids 'Lopen langs linies' van auteurs Rutger Burgers en Rob Wolfs staan 13 routes langs waterlinies verspreid door heel Nederland. Een wandeling van Hoofddorp naar Vijfhuizen geeft de wandelaar een goede indruk van de Stelling van Amsterdam. Je ziet de grote forten Fort bij Hoofddorp en Fort bij Vijfhuizen, een batterij, een damsluis, een vaart en de kilometerslange Geniedijk, hoofdverdedigingslijn van de linie.

De wandelgids bevat een 13-tal routes langs waterlinies verspreid door heel Nederland.

De wandelgids is voor € 14,95 te koop bij de betere boekhandel in Nederland en België en op de website van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig www.gegarandeerdonregelmatig.nl

Lopen langs linies

13 dagtochten langs verdedigingswerken in een strategisch landschap

Rob Wolfs en Rutger Burgers

128 pagina's, 21,0 x 12,6 cm (staand)

Verkoopprijs: € 14,95

ISBN: 978-90-78641-63-6

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie