'Besluiten over Omgevingswet pas volgend jaar'

19 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De gemeenteraad van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer moet pas volgend jaar besluiten nemen over de toekomstige Omgevingswet. Dat stelden meerdere fracties donderdag tijdens een debat in de raadzaal in Hoofddorp.

De discussie werd gezamenlijk gevoerd door raadsleden uit Haarlemmermeer en uit buurgemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De vergadering werd voorgezeten door D66-raadslid Frank Duits uit Haarlemmerliede. Op zich was het al uniek dat een raadslid van een naburige gemeente de leiding had over een vergadering in Haarlemmermeer.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de Omgevingswet al vanaf 1 juli 2019 zou worden ingevoerd. De invoering is echter met anderhalf jaar uitgesteld tot 1 januari 2021. De operatie wordt voortdurend als 'majeur' omschreven.

De nieuwe wet vervangt allerlei wetten op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, economie, milieu, erfgoed en openbaar groen. De opzet is dat inwoners veel meer invloed krijgen op de buitenruimte. Het is de bedoeling dat er meer maatwerk wordt geleverd en dat de overheid niet altijd het laatste woord heeft.

Door de uitgestelde invoering kunnen de gemeenteraden van Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude heel goed wachten met een besluiten over de noodzakelijke voorbereidingen, de zogeheten contouren. Dat zei GroenLinks-fractievoorzitter Nicole Mulder donderdag tijdens tijdens het debat. "We moeten niet over ons eigen graf heen regeren." Onderzoeken prima maar laat de besluitvorming aan de nieuwe gemeenteraad over, zo vond Mulder.

GroenLinks kreeg steun van onder andere Beryl van Straten van de VVD. Ook zij vond het niet nodig dat beide gemeenteraden dit jaar al besluiten nemen.

Wethouder Adam Elzakalai was het echter niet eens met zijn eigen VVD en GroenLinks. Volgens hem is het voor het proces van groot belang dat de vaart erin blijft. Daarom zouden beide raden nog dit jaar de contouren van het beleid moeten vaststellen, zo meende hij.

De fracties waren onderling verdeeld of er een aparte werkgroep moet komen die zich over de invoering van de Omgevingswet gaat buigen. De meeste partijen vonden van wel, maar VVD-raadslid Van Straten was faliekant tegen. Volgens haar is de voltallige raad bij dit belangrijke onderwerp betrokken en dreigt een aparte werkgroep een 'eliteclubje' te worden. CDA-fractievoorzitter Mariëtte Sedee vond die angst bij de VVD volkomen onterecht.

Een aparte werkgroep of niet, raadslid Anneke van der Veer had al direct namen die in zo'n groepje zouden kunnen komen. Zij noemde Mariëtte Sedee (CDA), Ron Heimerikx (HAP), zichzelf en misschien nog een extern deskundige. Die suggestie ging raadslid Dicky Kerkhoff (PvdA) uit Haarlemmerliede wat te ver. Zij vond dat Van der Veer nu bezig was om partijen buiten te sluiten. Het Meerse raadslid zei dat dit zeker niet haar bedoeling was.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie