Een muzikale schilderijententoonstelling Cruquius Museum

19 januari 2018 om 00:00 Activiteiten

QRUQUIUS De pianocyclus Schilderijententoonstellingvan Modest Moessorgski behandelt een muzikale impressie van tien schilderijen gemaakt door de Russische kunstenaar Viktor Hartman (1834 - 1873), die architect, ontwerper, volksschilder en beeldend kunstenaar was in Sint Petersburg. De componist Modest Moessorgski (1839-1881) bezocht in 1874 een herdenkingstentoonstelling over Hartman die dat jaar was overleden. Moessorgski kwam op het idee de indrukken van de tentoonstelling in muziek om te zetten. Het werd een rijk gevarieerd werk en een van de meest spraakmakende pianocomposities van de negentiende eeuw. De Schilderijententoonstelling op 27 januari begint met een wandeling, de Promenade genoemd. Tussen de meeste schilderijen keert het thema van de Promenade terug.

De schilderijen: 1. Gnomus. Een strompelende, mismaakte dwerg. 2. Het oude kasteel. Een troubadour zingt een treurig lied. 3. Tuileries. Spelende kinderen in een park in Parijs. 4. Bydlo. Het moeizaam voort sjokken van een Poolse ossenwagen. 5. Ballet van kuikens. Ballet van kuikentjes in hun eierschalen 6. Samuel Goldenberg. De rijke Samuel Goldenberg in discussie met een arme geloofsgenoot. 7. Limoges. Markttafereel. 8. Catacomben. De koning van de dood. 9. Baba Yaga. Sprookjesheks in haar griezelige hut, plus een heksensabbat. 10. De grote poort van Kiev (naar een ontwerp van Hartman).

Welke pianist kun je hier beter voor hebben dan een Russische pianist. Misha Fomin heeft met veel succes dit gespeeld in het concertgebouw in Amsterdam. Daarover schreef de pers.

"Misha Fomin speelt op een grandioze manier Moesorgski's Schilderijententoonstelling. Hij bezit alle baldadige kracht om het werk orkestrale allure te verlenen en al het bespiegelend breekbare pathos om de poëtische bladzijden met mysterie te laden."

Misha Fomin in Museum de Cruquius op zaterdag 27 januari a.s. waarvoor nog kaarten beschikbaar zijn. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.CruquiusConcerten.nl of via de kassa van schouwburg de Meerse 023 5563707. De toegangsprijs voor alle concerten is € 22,50 (incl. pauzeconsumptie). Op de website vindt u uitgebreide informatie en zijn vele musici ook te zien en te horen. Zo wordt ook het bestellen een belevenis.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie