Haken in de Knutseltuin

22 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

'Heerlijk voor de ontspanning en te ontstressen'

Renée Heijmans

LIJNDEN Vorige week donderdag konden de deelnemers aan de Knutseltuin kennismaken met het thema 'haken'. Het was niet de eerste kennismaking: iedereen had het vroeger op school al eens gedaan onder leiding van de handwerkjuf. Maar toch was het goed om de variëteit aan steken, van vaste steken tot halve, hele en zelfs dubbele stokjes weer eens op de pen te hebben en door de vingers te laten gaan.

Onder het genot van een kopje koffie of thee en een smakelijk stroopwafeltje kwamen de deelnemers tot verrassende resultaten: van kleine slippertjes die je aan een sleutelhanger kan hangen tot het begin van een enorme sprei, opgebouwd uit kleine blokjes. En er werd niet alleen gewerkt, er was ook voldoende tijd voor een gezellige babbel. Deelneemster Saskia Beijers, frequent bezoekster van de Knutseltuin, verzuchtte aan het eind van de avond: 'Heerlijk om te doen voor de ontspanning en om te ontstressen.' Brigitte Asscher, aanvankelijk nauw betrokken bij de organisatie, maar nu meer een enthousiaste deelnemer, vertelt: "Het is zo leuk om elke keer weer iets anders te doen. Je maakt je hoofd helemaal leeg en bovendien is het gezellig!"

De Knutseltuin organiseert iedere zes weken deze creatieve low budget workshops, die voor iedereen toegankelijk zijn, waarbij telkens een ander thema aan de orde komt. Het zijn informele en gezellige avonden, waarbij de materialen die worden gebruikt bij de prijs zijn inbegrepen. Maar het staat de deelnemers altijd vrij zelf iets mee te nemen in een eigen kleur of smaak. De kosten variëren van 10 tot 15 euro en voor dat geld is er ook nog dat kopje koffie of thee met een koekje. Initiatiefneemster Mariska Vermeulen heeft zich in de afgelopen 15 jaren onder meer laten inspireren door Pasen en Kerst, hetgeen leidde tot het maken van een bijzondere paasbezem of bijvoorbeeld een houten kerstboom. Maar ook onderwerpen als sieraden met fimo-klei, scrapbooken, het decouperen van juten tassen, paverpol, tuinlampen maken, kartonnage en nog veel meer passeerden de revue. Deelnemer en meedenker Ellis Quithoven is enthousiast over de afwisseling in thema's: "Nu zitten we braaf te haken, maar vorige keer waren we in touw met zagen, boren en timmeren om de houten kerstboom in elkaar te zetten."

De Knutseltuin heeft een prachtige eigen werklocatie in Lijnden en biedt ook expliciet de mogelijkheid om op deze, of een andere locatie, eventueel voor een aparte groep een workshop te organiseren. Hierbij valt te denken aan een vriendinnendag, familiedag of teambuilding. "We kunnen naar wens een gezellige middag of avond in elkaar zetten." Vermeulen, die de workshops overwegend zelf begeleidt, wil graag ook wat vaker professionals inhuren, die op de Lijndense locatie de thema's aan de orde kunnen stellen: "Dan zal de prijs van een avond wellicht wel omhoog gaan, maar op die manier kunnen we ook weer andere technieken aanbieden."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie