Wijkagenten Arjen en Kasper lezen voor uit Agent en Boef

24 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

ZWANENBURG Of het in hun taakomschrijving staat - voorlezen op school - valt te betwijfelen. Maar dat ze het kúnnen, dat hebben wijkagenten Arjen en Kasper woensdagochtend bewezen: voorlezen! En dat allemaal in het kader van de Nationale Voorleesdagen 2018 die woensdag zijn begonnen nadat in 2004 de eerste editie van start ging.

In al die jaren is de werkwijze nauwelijks veranderd, en net zomin het doel van de Nationale Voorleesdagen: kinderen stimuleren om (nog) meer te lezen. Want lezen verrijkt de woordenschat, stimuleert tot nog meer lezen (en daarmee kennis) en heeft ook allerlei andere positieve invloeden op het leren en leervermogen. "Lezen is dus niet alleen leuk - je leert er ook nog eens veel van", is in dit kader een veel gehoorde uitspraak en die juf Danielle Gelaudie makkelijk kan onderschrijven. Zij is leescoördinator op de rk basisschool Meerbrug waar deze woensdagochtend de wijkagenten Kasper en Arjen komen voorlezen. Eerst doen ze dat nog bij bassisschool Aldoende, waar ze meteen mee-eten met het voorleesontbijt. Een ander vast onderdeel van de Nationale Voorleesdagen. Daarna zijn de groepen 1/2, 3 en 4 van Meerbrug die verrast worden met de voorleeskwaliteiten van de wijkagenten.

Daarvoor laat juf Danielle nog vol trots de bibliotheek en biblioteekkasten zien, goed gevuld met allerlei spannende lees- en prentenboeken, netjes gerangschikt per groep. Er zijn ook boeken voor kinderen met dyslexie. De collectie wisselt regelmatig, want de school doet mee met het B.O.S., Bibliotheek Op School, waardoor er regelmatig kratten vol nieuwe boeken de school ingedragen worden om te ruilen voor de 'oudere' titels. Voor het lezen zelf (ook stripboeken) wordt elke dag, aan het begin van de schooldag, tijd ingeruimd.

Arjen en Kasper hebben vandaag maar één boek bij zich: Agent en Boef. Een spannend voorleesverhaal over een boef die overal lijm aan smeert en die het op die manier de agent heel moeilijk maakt. Prima passend bij hun functie (in ieder geval beter dan het Prentenboek van het Jaar 2018: Ssst! De tijger slaapt).

Natuurlijk wordt de boef gepakt, mede door de slimme politiehond en door samen te werken. Dat is ook een van de wijze lessen die de wijkagenten mee willen geven: door goed samen te werken krijg je veel voor elkaar. Maar er is nog een les: door kinderen op zo jonge leeftijd al vertrouwd te maken met de wijkagent, en te laten zien dat dat geen eng iemand is maar iemand die je graag helpt, bouw je meer op dan je afbreekt. Of het aankomt - dat blijft afwachten. De kinderen hebben in ieder geval deze ochtend genoten van het verhaal, getuige hun applaus.

De wijkagenten zelf vonden het ook leuk om een bezoek te brengen aan de school en laten weten dat ze nog wel een keer terugkomen op de Meerbrug om meer over hun werk te vertellen.

De Nationale Voorleesdagen is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB. De actieperiode loopt van 24 januari t/m 4 februari.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie