'Bussluis in Floriande moet gesloten blijven'

26 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Niet iedereen is blij met het voorgenomen besluit van het college om de bussluis op de Deltaweg in de wijk Floriande permanent te openen. Dat bleek donderdag tijdens de raadsvergadering, waar wijkbewoner Dago Wellink uit Overbos als inspreker een vurig pleidooi hield om de bussluis gewoon gesloten te houden voor het normale verkeer.

Op verzoek van een meerderheid van de gemeenteraad hield de gemeente een proef met permanente openstelling van de veelbesproken bussluis. De conclusie van het college na het experiment was dat er geen reden meer is om de bussluis in functie te houden. Een verkeersbesluit moet een en ander bekrachtigen.

Overbosser Wellink is daar echter fel op tegen. Hij wees de raad erop dat een open bussluis nadrukkelijk in strijd is met de bestemmingsplannen voor Floriande Zuid en Noord.

Volgens de inspreker heeft het besluit ook desastreuse gevolgen voor de luchtkwaliteit ter plekke. De Hoofddorper zei zelf onderzoek te hebben gedaan naar de concentratie ultrafijnstof en is de uitkomst van dat onderzoek schrikbarend. Wellink zei dat het college helemaal geen onderzoek heeft laten doen naar de luchtkwaliteit op de betrokken locaties.

Naar aanleiding van dit punt vroeg GroenLinks-raadslid Maaike Ballieux naderhand naar de frequentie en locaties van de luchtkwaliteit. Wethouder John Nederstigt reageerde dat de luchtkwaliteit volgens de regels eenmaal per jaar wordt gemeten. Volgens hem zijn er geen signalen dat de landelijke normen worden overschreden.

Overigens is er voor ultrafijnstof nog geen landelijke norm. Die komt er pas in 2021. Het RIVM is bezig de norm te bepalen.

Raadsleden speelden de kritiek van de inspreker direct door aan wethouder Derk Reneman van Verkeer en Vervoer. Die liet luchtig weten het op vrijwel alle punten oneens te zijn met de Hoofddorper en geen boodschap te hebben aan zijn verhaal. Beide heren kunnen zeer binnenkort het onderling uitvechten, want Wellink en Reneman hebben een afspraak voor een gesprek gemaakt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie