Jubileum De Stoep

6 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

Henk van Ommeren

HAARLEMMERLIEDE Buurthuizen zijn ook in kleine woonkernen van belang voor de sociale contacten. In het dorp Haarlemmerliede werd in een klein gebouw naast de St. Jacobus de Meerdere kerk 20 jaar geleden met hulp van de gemeente een buurthuis ingericht.

In 1996 stelde de gemeente Haarlemmerliede een geldbedrag beschikbaar voor sociale activiteiten. Henk van Loenen, voorzitter van de Dorpsvereniging Haarlemmerliede, sprong daar direct op in. Haarlemmerliede had nog geen buurthuis. Naast de RK kerk stond een stenen gebouw wat te klein en te donker was voor activiteiten. Met de bijdrage van de gemeente en hulp van veel vrijwilligers werd dit gebouwtje uitgebreid en opgeknapt. Voor het beheer werd een stichting opgericht waarin de parochie St Jacobus de Meerdere, als eigenaar, de Dorpsvereniging en een beheerder plaatsnamen.

De beheerder van het eerste uur was Elly van Schie: "Als eerste hebben wij een enquête gehouden om de bewoners te vragen wat voor soort activiteiten er georganiseerd moesten worden. Naast klaverjassen in de winter en Jeu de Boeles in de zomer wilde men ook creatieve activiteiten, zoals bloemstukjes maken. Verder werden er jongerenavonden gehouden. Ook is er iedere week na de kerkdienst gelegenheid om koffie te drinken."

In de loop der jaren is het gebruik wel iets afgenomen. Omdat er bijna geen nieuwbouw is vergrijst het dorp. Als er een woning vrijkomt komen er meestal mensen van buitenaf. Toch zijn sommige van deze nieuwe bewoners ook actief in het dorp. Helaas moest Elly van Schie vorig jaar vanwege haar gezondheid besluiten om stoppen als beheerder. Mary van Opzeeland, die al jaren actief was in De Stoep nam het beheer van over. Soms best een drukke klus want het gebouw wordt ook regelmatig gebruikt voor vergaderingen. Op 30 januari bestond De Stoep precies 20 jaar. Een jubileum wat gevierd wordt op 11 februari in de Zoete Inval.

FOTO: Elly van Schie (l) en Mary van Opzeeland in het knusse gebouw De Stoep.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie