'Je bent zoals je bent'

7 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Dat het nog steeds zo vaak voorkomt. Onvoorstelbaar dat je ondanks alle aandacht en acties nog steeds niet je zelf kunt zijn op straat. Je moet toch gewoon kunnen zijn wie je bent. En: je moet er aandacht voor blijven vragen.

Het zijn maar een paar reacties uit de groep leerlingen van het Kaj Munk College die woensdagochtend het dramatische verhaal hoorden van Jasper en Ronnie. De partners werden 4 april vorig jaar in elkaar geslagen na een avondje stappen en moeten nog steeds proberen hun 'oude' en normale leven terug te vinden. "Blijkbaar omdat we hand in hand liepen", aldus Jasper, "en andere mensen daar moeite mee hebben."

Hun levensverhaal was deze ochtend de introductie van de film FATAAL, een film over zinloos geweld en gemaakt door de jonge filmmaker Jesse Bleekemolen die 5 april 2018 als muzikale voorstelling te zien zal zijn in de Nederlandse theaters.

Twee keer zinloos geweld dus. Als film maar ook als een echt levensverhaal van de twee slachtoffers Jasper en Ronnie. Het maakte duidelijk veel indruk op de leerlingen van het Kaj Munk College. Ademloos luisterden ze naar het verhaal over in elkaar geslagen worden door jongeren die daarvoor zelfs een betonschaar gebruikten. De lichamelijke gevolgen voor de slachtoffers. Het trauma dat je dit zomaar kan overkomen. De gevolgen voor de relatie zelf. De angst om weer naar buiten te gaan. De media-aandacht gevolgd door onder meer de 'allemaal hand in hand actie', die zelfs internationaal opgepakt werd. De rechtszaak die nog steeds moet komen.

Maar ook het herstel van je verloren vertrouwen in de mensen om je heen. De vraag: kunnen we nog wel buiten hand in hand lopen? Mogen we zijn wie we zijn?

Het zijn vragen die allemaal aan de orde kwamen woensdagochtend en volgens de initiatiefnemers van deze speciale scholentour (de film FATAAL wordt op veel scholen vertoond) volkomen terecht. De cijfers tonen dat keihard aan. Maar liefst 325.000 gevallen per jaar van zinloos geweld. Dus zo'n 1.000 per dag waarbij het om 25 personen per dag gaat.

Je kunt je haast afvragen of al die acties en daarmee 'dus' ook deze tour wil zin hebben."Absoluut", laten meerdere leerlingen bijna in koor weten. "We moeten er echt alles aan doen om zinloos geweld te voorkomen. Naar slachtoffers luisteren kan daaraan bijdragen en kijken naar een film als FATAAL. Maar wat we vooral moeten doen, is naar ons zelf kijken en de ander accepteren zoals die is."

In het kader van de scholentour hebben inmiddels meer dan 13.000 scholieren de film FATAAL bekeken en vervolgens met elkaar gesprekken gevoerd over zinloos geweld.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie