Buren van de oude A9

12 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

De week met Nick en Yvonne van Eijk

Renée Heijmans

BADHOEVEDORP Nick en Yvonne van Eijk wonen sinds 2007 in de middelste flat van de Zuiderbogen. "We hoorden via via dat ze deze flats gingen bouwen en toen we de plannen, foto's en tekeningen hadden gezien waren we meteen enthousiast en schreven ons in. Er waren 23 appartementen en wij hadden nummer 26… Maar gelukkig vielen er nog gegadigden af dus kwamen we in aanmerking, en ook nog op de door ons gewenste plek!"

De snelweg was voor Nick en Yvonne geen enkele belemmering. "We hoorden er eigenlijk niets van, de flat heeft aan de zijde van de weg een dove gevel, die het geluid dempt." Natuurlijk horen ze wel, net als de rest van het dorp, de nodige vliegtuigen maar desondanks genieten ze volop van hun heerlijke stek. "Het is hier heerlijk wonen, vooral met het ruime balkon, waar het ook op een winterse zomerse dag lekker toeven kan zijn."

Het was voor Nick en Yvonne wel even slikken toen de weg echt werd weggehaald. Op hun mobieltjes tonen ze allebei foto's van hoe mooi het uitzicht aan de voorzijde was: "We keken uit op prachtige groen, met bomen en struiken, en we zagen, zeker in de zomer, maar een klein reepje van de snelweg. Van ons had die weg niet zo nodig weg gehoeven." Nu kijken ze, naast de zandvlakte, waarop nu nog volop bedrijvigheid is, uit op de Rabobank, het parkeerterrein en Albert Heijn. Is dat niet makkelijk straks, zo dicht bij het centrum? Nick, die meestal de boodschappen doet, vertelt dat hij, wanneer de weg helemaal weg is, gewoon een stukje blijft omlopen. "Het hele gebied rond deze flats, van de stoep tot aan het water, is eigendom van de flatbewoners. Dat is in feite onze tuin, waar ieder appartement zijn eigen parkeerplaats heeft. Er stond aanvankelijk in plannen een bruggetje getekend, maar dat zou betekenen dat iedereen door onze tuin naar het centrum zou lopen. Dus dat bruggetje komt er niet, en op die manier krijgen we ook geen parkeeroverlast."

De Van Eijks zien ook een duidelijk voordeel van de omlegging van de A9. Hun flat beschikt over een ventilator met warmteterugwinning: daarbij wordt de warmte van de afgevoerde binnenlucht voor een groot deel hergebruikt bij de toevoer van verse buitenlucht, dus gaat er minder warmte verloren. "De filters van deze installatie moet je regelmatig reinigen. Als ik ging stofzuigen nam ik altijd de filters van de installatie even mee," vertelt Yvonne. Ze tonen de installatie en halen twee zo goed als schone filters eruit. "Het is nu een enorm verschil. Voorheen waren ze meestal veel viezer met roetdeeltjes. Nu hoeven we, zeker de filter die de lucht van buiten aanzuigt, veel minder vaak te reinigen."

Ze zien straks voor hun deur het liefst weer veel groen terugkomen, met met mooie bomen. "En voor het centrum niet alleen supermarkten, maar ook ruimte voor goede winkels en gezellige horeca. Een eenheid." Als participant in de begeleidingsgroep centrum weet Nick dat er financieel beperkingen zijn. Maar, even verder dromend: "Het zou het mooiste zijn om alles plat te gooien en opnieuw te bouwen, wellicht overdekt, met een parkeergarage, zodat boven wandelgebied wordt met ruimte voor groen."

Foto: Nick en Yvonne van Eijk hopen voor de toekomst op een groen uitzicht.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie