Column

12 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

Een fusie met gevolgen

Wanneer twee gelijkwaardige partners gaan samenwerken, dan ga je samen een nieuwe toekomst tegemoet. Tijd voor een nieuwe gezamenlijke koers en een nieuwe verse blik.

In het geval van de 'fusie' tussen de gemeente Haarlemmermeer en de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude is er geen sprake van gelijkwaardige partners. De Haarlemmermeer heeft ruim 140.000 inwoners, Haarlemmerliede ongeveer 5.500. Dus je zou eerder kunnen spreken van het 'inlijven' van een kleiner broertje!

Maar er komen steeds meer zaken boven waardoor ik langzamerhand toch wel heel nieuwsgierig ben geworden wat de gemeente Haarlemmermeer allemaal heeft toegezegd aan de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

De voorkeur van Haarlemmerliede voor de gemeente Haarlemmermeer is gebaseerd op het vertrouwen dat deze gemeente zich inzet voor behoud van de groene zone. Ik vraag me af of ze hun huiswerk goed hebben gedaan, want in Badhoevedorp zijn het afgelopen jaar zoveel bomen verdwenen. Bovendien vechten we nog steeds voor behoud en aanleg van groen, terwijl de door de gemeente gecontracteerde projectontwikkelaar het liefst het hele dorp gaat volbouwen. Ja, ja, de omlegging moet worden betaald.

Het eerste slechte nieuws voor Badhoevedorp voortvloeiend uit deze fusie was al snel een feit: het vrijgekomen Raadhuis in Halfweg moest opeens als nieuwe Servicecentrum van de gemeente gaan dienen. Met als gevolg dat het Servicecentrum in Badhoevedorp is opgedoekt en met name ouderen het maar moeten uitzoeken voor hun officiële documenten. Om nog maar niet te spreken van het feit dat er in Badhoevedorp zo weinig Openbaar vervoer is, dat het welhaast onmogelijk is om daarmee in Halfweg te geraken.

Daarnaast zijn de gemeenteraadsverkiezingen met een half jaar uitgesteld. Helaas, er wordt toch een referendum gehouden, waardoor er nu twee keer verkiezingen moeten worden georganiseerd met stembureaus en alle kosten van dien.

En deze week zag ik tot mijn verrassing dat we nu ook een nieuw logo krijgen. Is dat een eis van Haarlemmerliede? Je mag hopen dat de gemeente toch wel weet hoeveel kosten dit met zich mee brengt. Logo's op gebouwen, banners, briefpapier, enveloppen, auto's, uniformen, websites en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik heb niets tegen Haarlemmerliede en Spaarnwoude, in tegendeel, ik kom er graag!

Maar blijf toch benieuwd naar wat er nog meer uit de hoge hoed komt!

Renée Heijmans

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie