13 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

---------- Doorgestuurd bericht ----------

Van: FRANS TOL

Datum: 10 februari 2018 om 10:51

Onderwerp: Spread Op bezoek bij het Adamas Inloophuis

Aan: Walter van Polanen

Walter,

De foto op de trap met de 5 coördinatoren is van Stephanie Spijker.

Vlnr: Marcia de Groot, Ivon van Meel, Elvira Pronk, José Kortekaas en

Annelies Osinga

Ik hoop dat je ook het donatieformulier wilt afdrukken.

Je krijgt nog separaat een door mij in het Adamas gemaakte foto.

Groet, Frans

Verzonden vanuit Mail

Windows 10

*Van: *Annelies Osinga

*Verzonden: *woensdag 7 februari 2018 14:50

*Aan: *frans_tol@hotmail.com

*Onderwerp: *Foto's voor bij de reportage

Hoi Frans,

Gezellig om je gisteren gesproken te hebben.

Bijgaand:

Foto nieuwe CO

Foto Spaarne Gasthuis

PDF donatie formulier

Banner: jaar van het vriendelijk gebaar

Kijk er naar uit. Veel plezier in Kroatie

Vriendelijke groet,

*Annelies Osinga*

Coördinator Marketing & Fondsenwerving

image: Logo_adamas_wit 500X 150

Adamas Inloophuis

Eugenie Previnaireweg 61

2151 BB Nieuw Vennep

Tel. 0252-680233

Mob: 06-29260902

e-mail: annelies@adamas-inloophuis.nl

www.: www.adamas-inloophuis.nl

image: facebook-groen30x30 image:

twitter-groen 30 x 30 image:

instagram-groen 30 x 30 image:

linkedin-groen 30x30

youtube-groen 30x30]

--

Met vriendelijke groet,

Walter van Polanen

Redacteur Witte Weekblad Nieuw-Vennep

Verspreiding donderdag

06-83 620 848 / 023-206 26 08

Mail: w.v.polanen@bdu.nl

Mail: wwnieuwvennep@bdu.nl

2018 HET JAAR VAN HET VRIENDELIJKE GEBAAR

Aflevering 28

Correspondent Frans Tol van het Witte Weekblad brengt verrassingsbezoeken aan dorpen, wijken, bedrijven of instanties in Zuidelijk Haarlemmermeer. Daarbij neemt hij wat historie mee, praat met een aantal betrokkenen en benoemt hem opvallende kenmerken.

NIEUW-VENNEP De meeste lezers zullen het statige huis op de hoek Eugenie Prévinaireweg en de Jonkheer van de Pollstraat wel kennen. En velen zullen weten dat het sinds februari 2007 het onderkomen is van het Adamas Inloophuis. Maar dat in dit pand jaarlijks door zo'n 110 vrijwilligers rond de 6.500 bezoekers per jaar ontvangen worden, zal waarschijnlijk toch wel iedereen verrassen. Want die bezoekers zijn meestal kankerpatiënten, ex-kankerpatiënten, of zijn familieleden of vrienden van mensen met kanker. En er komen ook jongeren die zelf kanker hebben of in hun familie met kanker te maken hebben gekregen. Het gaat om diegenen die bemerkten dat er behoefte was aan aanvullende ondersteuning in het verwerkingsproces. Het Inloophuis was een initiatief van Lily Nieuwenhuizen, die zelf kanker had en met haar verwerking geen weg wist. Die het na de zware medische ingreep lastig vond ondersteuning te vinden op psychosociaal vlak. Zij verzamelde een groep mensen om zich heen, die in korte tijd veel mensen en bedrijven wist te enthousiasmeren en mobiliseren om samen een inloophuis te realiseren. Zij ook had haar zinnen gezet op het huidige pand. Coördinator marketing en fondswerving Annelies Osinga: 'Onze missie van waaruit wij hier werken is door kanker bewust leven. Onze visie is om psychosociale ondersteuning en begeleiding te bieden aan volwassenen en kinderen, die met kanker geconfronteerd worden. Adamas biedt daarbij iedereen een behoeftegerichte ondersteuning waardoor de gast zijn of haar kracht (weer) leert inzetten. Op die manier maken wij een essentieel en concreet verschil in het leven van kankerpatiënten, hun naasten en nabestaanden, ongeacht de fase van het ziekteproces, genezingsproces of acceptatieproces.' Maar het huis zelf werkt ook al mee om al die duizenden bezoekers er het onvoorwaardelijke welkom te kunnen bieden dat zij nu krijgen. Want dat welkom hangt bovendien samen met de enorm gezellige sfeer die er binnen het Inloophuis hangt. Want in zo'n huis met zo'n warme sfeer wil iedereen wel wonen.

HET VRIENDELIJKE GEBAAR Coördinatrice Annelies Osinga volgde in januari 2016 Nicky Westerhof op die deze functie in 2012 van Lily Nieuwenhuizen overgenomen had. Zij is er verantwoordelijk voor dat het Adamas Inloophuis financieel gezond blijft, dat het kan blijven draaien. En dat is toch wel een hele opgave.: 'Vorig jaar hebben wij, om voldoende geld voor de exploitatie binnen te krijgen (en dat is 300.000 euro per jaar), de Lock Up actie gehouden. En dat gaan wij in 2019 ook weer doen. Ondernemers met een groot netwerk sluiten zich dan een dag op om via dat netwerk voor ons geld te vergaren. Dit jaar zijn wij gestart met de actie: Het jaar van het vriendelijke gebaar! Het vriendelijke gebaar daarbij is natuurlijk wel een financiële gift aan het Adamas Inloophuis. Het werkt eigenlijk volgens het idee van een Heitje voor een karwijtje. Adamas staat voor kwaliteit, maar met het Jaar van het Vriendelijk Gebaar gaan we voor kwantiteit. We hopen op heel veel kleine, maar (liefst) ook wat grotere donaties. Maar de mensen die hieraan meedoen - die dus een karwijtje willen laten doen en daarvoor een heitje geven - krijgen er wat voor terug. Dit keer hebben wij ons voor dit jaar o.a. tot de jeugd gewend om ons de helpende hand te bieden. Zij gaan voor ons die karwijtjes doen. Daarbij gaat het om klusjes zoals de hond uitlaten, gewoon een sociaal praatje maken, samen een wandelingetje te maken, de auto wassen, een boodschap doen, een nuttig klusje in huis of de tuin zoals de ramen lappen of het gras maaien. Wij hebben daarvoor gastcolleges gegeven. Bij het HVC hebben wij zo'n 150 VWO- en HAVO-leerlingen mogen toespreken. Ach, het gaat er gewoon om iets aardigs te doen voor iemand anders. Voor iemand die misschien slecht ter been is, of ziek, of te weinig vrije tijd heeft. En het mooie is natuurlijk dat met deze actie iedereen natuurlijk kan meedoen: jong of oud. En ja, je kunt natuurlijk ook altijd gewoon het donatieformulier invullen. Dit kan makkelijk online via de website of het donatieformulier.'

OPVOLGING Bij de opening van Adamas 'Be Proud' expositie bij Pier K vertelde oprichtster Lily Nieuwenhuizen mij dat zij na het kunnen gaan huren van het beoogde huis, pas kon gaan starten als het ook ingericht was. Dat meubilair werd voor een vriendenprijs verworven via Anita Notenboom, de eigenaresse van meubelwinkel Happy Home in Cruquius. Notenboom heeft daarna vanaf de start aldoor vrijwilligerswerk gedaan als ervaringsdeskundige. Zij neemt echter binnenkort afscheid als coördinator kinderen en jeugd en wordt in dit werk opgevolgd door de gediplomeerde Yoga-docente en oprichtster Creakids Elvira Pronk (40) uit Katwijk, die zelf twee kinderen heeft en in het Adamas tot nu werkzaam was als Yoga-leraar: 'Ik geef hier al Yoga-lessen vanaf 2013. Wat ik ga doen is eigenlijk min of meer een nieuwe functie met twee petten op. Nu wel met het accent op de coördinatie kinderen en jeugd. Naast kinderen die zelf kanker hebben, staat het leven van een kind ook op z'n kop wanneer iemand in een gezin kanker heeft. Ik ga er dus alles aan doen om die jongeren ondersteuning te bieden met o.a. creatieve workshops en veel leuke activiteiten. Je hiervoor keihard inzetten kan alleen als je het vanuit je hart doet.' Voor de Jeugd is er de KidsClub voor kinderen van 4 tot 12 jaar en de ChillClub en Chill+ voor kinderen van 12 tot 18 jaar.

WELKOM Annelies Osinga: 'Als je behoefte hebt aan een gesprek of psychosociale ondersteuning, moet je natuurlijk wel gewoon die stap durven nemen om bij ons naar binnen te komen. Maar ik wil graag laten weten dat iedereen hier onvoorwaardelijk welkom is. De eerste keer dat je hier binnenkomt krijg je een 1 op1 gesprek om te kijken wat jouw behoefte is, waar wij mee kunnen helpen. Dat kan een luisterend oor zijn, een lotgenotengroep, een creatieve of een bewegingsactiviteit. Voor iedereen is er wel iets. Wij zijn een professionele vrijwilligersorganisatie die er altijd voor wil zorgen dat iemand na zo'n eerste gesprek met een warm gevoel naar huis gaat.' Zij benadrukt dat het Adamas altijd blijft onderzoeken wat de behoefte is en dat die behoefte natuurlijk aanpasbaar is. En ook in het Spaarne Gasthuis zijn er dagelijks twee vrijwilligers aanwezig die een luisterend oor bieden: 'Daar vinden in een jaar nog duizenden gesprekken plaats. Dat gebeurt ter plekke op meerdere plaatsen. Zoals bij de bestralingskamer van het Anthony van Leeuwenhoek, en bij de afdeling oncologie. Wij willen alleen een extra duwtje in de rug geven, want als het om kanker gaat en de bewustwording daarvan, blijkt er na een gesprek met de oncoloog veel rouw en emotie te zijn.' Nadere informatie is te vinden op www.adamas-inloophuis.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie