Polderecoloog in rechtszaak: geen oeverzwaluw gezien

14 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

HAARLEM De gemeente en aannemer De Wilde uit Vijfhuizen hebben dinsdag voor de rechtbank in Haarlem ontkend dat ze in juni 2015 onzorgvuldig zijn omgegaan met de nesten van oeverzwaluwen in de Geniedijk bij Rijsenhout. Polderecoloog Henk Nijenhuis zei tijdens de rechtszaak dat hij destijds zelf is gaan kijken en dat hij geen oeverzwaluwen heeft gezien.

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot de gemeente en de aannemer te vervolgen, omdat er in juni 2015 op grote schaal nesten en holen van oeverzwaluwen zouden zijn vernield. Justitie bood beide eerder een schikking aan van 650 euro, maar daar gingen ze niet mee akkoord. Volgens de gemeente en De Wilde hebben ze helemaal niks fout gedaan. Daarom werd de zaak dinsdag aan de rechtbank voorgelegd.

Vogelaar Norman Graafsma deed in juni 2015 aangifte tegen de gemeente en aannemer. Volgens hem hebben zij bewust geen rekening gehouden met het broedseizoen van de oeverzwaluw, een beschermde vogel. Hij meldde eerder bij De Wilde, de gemeente en de polderecoloog dat er een kolonie oeverzwaluwen aan het broeden was in een talud bij de Geniedijk.

Vertegenwoordigers van de gemeente en De Wilde ontkenden dinsdag met klem dat zij geen acht hebben geslagen op het belang van de oeverzwaluwen. Na de melding van vogelaar Graafsma werden de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd. Ook daarna gaven medewerkers van De Wilde nog enkele keren aan dat ze vogels zagen vliegen. Het werk werd daardoor niet hervat.

Het licht werd pas op groen gezet toen polderecoloog Nijenhuis ter plekke ging kijken. Hij stelde vast dat de gaten waar normaal gesproken oeverzwaluwen in nestelen dicht waren met zand. Ook nam de ecoloog geen enkele vogel meer waar. Hij trok daaruit de conclusie dat de zwaluwen naar elders waren vertrokken. De Wilde mocht daarop doorgaan met de werkzaamheden op de Geniedijk.

Officier van justitie Beune vond toch dat gemeente en aannemer de nesten van oeverzwaluwen hebben vernield door het werk voort te zetten. De aanklaagster meende dat er onvoldoende bewijs was voor het verstoren van de beschermde vogels. Om die reden eiste zij een lagere boete tegen beide: 350 euro elk.

De officier stelde zich primair op het standpunt dat er helemaal geen zaak was tegen de gemeente. Die bleek de transactie van 650 euro namelijk al lang te hebben betaald. Dat bleek een verrassing voor de raadsvrouw van de gemeente. Projectleider Paul Dirks van de gemeente sloot niet uit dat de boete 'gewoon' is betaald, terwijl dat niet de bedoeling was.

De twee advocaten van gemeente en De Wilde vonden dat hun cliënt moet worden vrijgesproken, omdat ze helemaal niet de bedoeling hebben gehad om de nesten te vernielen.

De rechtbank doen op 27 februari uitspraak.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie