Helmert Woudenberg over rampspoed en vrijheid in Mozes

16 februari 2018 om 00:00 Activiteiten

HOOFDDORP Na zijn alom geprezen solo's over onder anderen Fortuin, Hitler en zijn grootvader, buigt Helmert Woudenberg zich in zijn vijftiende solovoorstelling over het verhaal van Mozes: de man die met zijn volk op de vlucht sloeg, op zoek naar een betere toekomst.

In Mozes vertelt hij hoe het Joodse volk in Egypte het leven onmogelijk wordt gemaakt en op de vlucht slaat. God kiest de bescheiden Mozes om de exodus te leiden, maar die weet niet of hij de juiste man is om de opdracht tot een goed einde te brengen. Geplaagd door twijfels en onzekerheden leidt hij het Joodse volk tijdens een jarenlange barre tocht door de woestijn, op zoek naar het Beloofde Land.

Mozes zet de huidige, door nood gedreven volksverhuizingen in een bijbels perspectief. Hoe is het om huis en haard te moeten verlaten, een onzekere toekomst tegemoet? Wat gebeurt er als de opluchting van het vertrek plaatsmaakt voor het wantrouwen waarmee de nieuwe omgeving je tegemoet treedt? Hoe pas je je aan? Hoe vind je rust, als je van onderdrukt volk opeens ongewenste vreemdelingen bent geworden?

Woudenberg maakte in de afgelopen jaren onder andere spraakmakende solotoneelvoorstellingen, waaronder De Hemel, De Hel en de bijzonder goed ontvangen voorstelling Jezus. Thema's als religie en de Tweede Wereldoorlog keren regelmatig terug in zijn werk. Hij schrijft, acteert en regisseert al zijn solo's zelf. Naast zijn werk in het theater is hij in de loop der jaren ook regelmatig op televisie en in films te zien geweest. Zo speelde hij tussen 2008 en 2010 de rol van commissaris Eugene Houben in de televisieserie Flikken Maastricht en was hij in 2010 te zien in de BNN-serie Feuten. Verder speelde hij in de films Polleke en Max Havelaar.

Mozes is woensdag 7 maart te zien om 20.30 uur in Het Oude Raadhuis. Kaarten van 18 euro zijn verkrijgbaar via www.demeerse.nl of 023-5563707.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie