James Oesi & Andrea Vasi in Het Oude Raadhuis

17 februari 2018 om 00:00 Nieuws

Contrabassist James Oesi en pianist Andrea Vasi geven op zondag 11 maart om 14 uur een concert in Het Oude Raadhuis. Het concert is geprogrammeerd door schouwburg De Meerse.

Van oudsher wordt de contrabas niet per se gezien als volwaardig solo instrument. Maar bassist James Oesi, geboren in Engeland, opgegroeid in Zuid-Afrika, gestudeerd in Rusland, woonachtig in Nederland. Rekt de grenzen op.. Samen met zijn vaste duopartner, pianiste Andrea Vasi, brengt hij een recital dat gewijd is aan drie grootse sonates. Oorspronkelijk niet geschreven voor de bas, maar voor cello of viool en piano. Oesi vertolkt deze tijdloze werken op uiterst integere wijze op zijn contrabas, met bravoure en meesterlijke perfectie. Hij vindt in Vasi zijn muzikale evenknie, en door hun volstrekt gelijkwaardige partijen houden zij van de eerste tot de laatste noot een intieme dialoog waar u adembenemend van zult genieten.

Contrabassist James Oesi is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma's - bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven - al op bijvoorbeeld het Amsterdamse Grachtenfestival, het Concertgebouw, TivoliVredenburg, November Music en op festival Wonderfeel. Oesi speelt meerdere keren op NPO Radio 4 en 1, is als solist te gast bij Podium Witteman en Vrije Geluiden, werd uitgebreid geportretteerd door klassiek muziek magazine Luister en NRC en Classic FM UK featurde één van zijn video's. Mei 2017 vond de eerste editie van het door Oesi geïnitieerde Dutch Double Bass Festival plaats in De Electriciteitsfabriek te Den Haag.

Andrea Vasi werd geboren te Voorburg, Nederland, in een Roemeens-Nederlands gezin. Andrea maakte tournees door Frankrijk, België, Zwitserland, Liechtenstein, de VS, Canada, India (met violist Bas Treub en sopraan Nora Fischer) en Argentinië (met violist Maxime Gulikers en sopraan Laetitia Gerards). Veel concerten werden uitgezonden door radio en/of tv. Zij was speciale gast op o.a. het Gergiev Festival en het Grachtenfestival, en speelde een aantal malen met het ASKO|Schönberg ensemble. Als lid van het NJO Steve Reich ensemble 2013, werkte zij samen met Steve Reich en trad op op het Lowlands Festival. In 2014 was zij 'Young Artist in Residence' tijdens de Gelderse Muziekzomer van het NJO, en soleerde toen o.a. het derde pianoconcert van Beethoven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie