Pilot evenemententerrein N1

19 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

Bewoners hebben ernstige twijfel aan geluidsmetingen

Henk van Ommeren

HALFWEG Bewoners uit Halfweg-Noord en omgeving zijn ongerust over de plannen van de gemeente Amsterdam om een nieuw grootschalig dancefestivalterrein in gebruik te nemen, het zogenaamde N1 terrein. Ook het gemeentebestuur van Haarlemmerliede zet vraagtekens bij plannen van de buurgemeente.

In een nieuwe evenementenbeleid, wat afgelopen week is vastgesteld door de gemeenteraad van Amsterdam, zijn afspraken opgenomen om het geluidsoverlast voor bewoners met name uit de binnenstad te voorkomen. Onderdeel is een geluidsbeleid en locatieprofielen voor de plaatsen waar festivals gehouden kunnen worden. Naast de bestaande terreinen heeft de gemeente een nieuw terrein vlak naast het de Westrandweg op het oog voor dancefestivals met mogelijk tot 50.000 bezoekers. Dit zogenaamde N1 terrein ligt tegen de gemeentegrens met Haarlemmerliede aan. Voor de bewoners van met name Droomparken Spaarnwoude en de woonschepen aan het Zijkanaal F en betekent dit tot mogelijk een groot aantal zomerse dagen extra geluidshinder in het festivalseizoen. Dit naast de geluidsbelasting van het evenemententerrein in Spaarnwoude langs de Wethouder van Essenweg.

Om te onderzoeken of dit terrein geschikt is, zijn en worden er in totaal vier pilot festivals gehouden. De bewoners uit omgeving hebben hiervoor een bewonersgroep opgericht gemaand: 'GeenN1'. Woordvoerder van deze groep is Frances de Waal, zelf bewoonster van een woonark aan het Zijkanaal F. "Dit nieuwe festivalterrein ligt vlak bij ons. De geluidsbelasting van maximaal 85 dB(C), de zogenaamde bastonen, gedurende bijna de hele zomer zal extreem hoog zijn. Al vrij snel nadat de eerste plannen bekend werden gaf Amsterdam toe de belangen van ons als bewoners over het hoofd was gezien. Inmiddels zijn wij betrokken in enkele werkgroepen die zich bezig houden met deze plannen. Wel hebben wij ernstige twijfel over de manier waarop tijdens de pilots geluidsmetingen worden uitgevoerd."

Bij de behandeling van het evenementenbeleid ging waarnemend burgemeester Van Aartsen diep door het stof omdat er niet gereageerd was op brieven van de gemeente Haarlemmerliede en Haarlemmermeer. Hij beloofde dit zo spoedig mogelijk alsnog te doen. Opvallend was dat iedere keer een discussie over het N1 terrein ontweken werd. Het argument was dat er sprake is van een pilot met daarna een evaluatie. Pas daarna kan er een locatieprofiel worden opgesteld. Een dergelijk profiel wordt vooral gebruikt om vergunningsaanvragen te toetsen. De handhaving van de voorwaarden van de vergunningen is slechts beperkte mogelijk. Dit vooral ook omdat er iedere keer sprake is van een andere vergunninghouder.

Voor de inrichting van het terrein is er ook een extern veiligheidsplan opgesteld. Er is grote twijfel of dit plan wel representatief is voor het hele terrein. Ook is er twijfel over de mogelijkheden van een goede afhandeling van de grote stromen bezoekers van de festivals.

FOTO: Het N1 terrein langs de Westrandweg.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie