'Woongenot aangetast door bouw van woontorens'

24 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Bewoners van Lindholm en Birkholm in Hoofddorp hebben donderdag in de gemeenteraad geprotesteerd tegen de bouw van een appartementencomplex inclusief twee woontorens op het vroegere terrein van autobedrijf Lexpoint in de wijk Toolenburg, De tegenstanders zijn bang dat ze straks veel minder zon in hun woning en tuin hebben. "Mijn woongenot zal worden aangetast", zei een bewoonster.

Projectontwikkelaar Van Rhijn Bouw wil een appartementencomplex met bijna 100 woningen realiseren op de hoek van Assumburg en de Van Heuven Goedhartlaan. Twee woontorens zijn onderdeel van het plan, eentje van tien verdiepingen en de andere van negen. Het hoogste punt is 32 meter. De critici vinden zes etages meer dan voldoende.

Bewoonster Lieke Winkelhuis uit Lindholm voerde aan dat het in het voor- en najaar van de zon genieten er straks niet meer bij is. Zij klaagde dat er totaal geen inspraak is geweest. Evenals andere bewoners van de overkant zei mevrouw Winkelhuis dat de bouwer haar had duidelijk gemaakt dat ze geen bezwaar mocht maken tegen het bouwplan, want anders kwam zij niet in aanmerking voor planschade. "Ik noem dat chantage", zei een bewoonster.

De opmerking van de projectontwikkelaar klopte in elk geval niet. Planschade is in de wet geregeld en wordt zeker niet geschrapt als iemand bezwaar maakt tegen een bouwplan, zo stelde wethouder Adam Elzakalai van Ruimtelijke Ordening glashelder.

Bewoonster Van Ravenstein hekelde een opmerking die wethouder Tom Horn heeft gemaakt. Die zei dat het hoogste punt van het appartementencomplex 'ietsje hoger' wordt dan het hoogste punt van de nabijgelegen KSH. De school is 22 meter hoog en de woontoren wordt dus 32 meter. "Dat noem ik niet ietsje hoger", aldus de bewoonster.

Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! vroeg zich af of de betrokken bewoners nu werkelijk zoveel last zullen hebben van de geplande nieuwbouw. Hij stelde vast dat de huizen op zo'n honderd meter afstand staan. Tegenstandster Van Ravenstein nodigde Meijer uit om in haar tuin te komen. Dan zou hij met eigen ogen kunnen zien hoe dicht bij het project komt, aldus de bewoonster.

De gemeenteraad luisterde donderdag uitsluitend naar de reacties van inwoners op het plan. De raadsfracties praten er zelf op 8 maart over waarna er op 22 maart een beslissing over wordt genomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie