De gezinnen kunnen straks schoffelen in hun gratis stuk tuin.
De gezinnen kunnen straks schoffelen in hun gratis stuk tuin. Jan Aukes

Onbegrip over gratis gemeentetuinen voor Hoofddorpse gezinnen

8 januari 2021 om 12:59 Politiek

HAARLEMMERMEER Een meerderheid van de gemeenteraad staat niet te juichen bij het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om aan vijf gezinnen uit de wijk Pax in Hoofddorp een flink stuk gemeentegrond bij hun tuinen gratis weg te geven. Dat bleek donderdagavond tijdens een discussie in de gemeenteraad.

De bewoner van een hoekwoning heeft namelijk al eerder de grond bij zijn woning gekocht. Als de gemeente de grond bij de vijf aansluitende huizen zou willen onderhouden, zou ze dat per boot moeten doen. In dit uitzonderlijke geval stelde Schuurmans de raad voor om dan maar akkoord te gaan met het voorstel. De bewoners hebben aangegeven alleen deze optie te willen.

De groep tegenstanders in de gemeenteraad werd aangevoerd door Herman Koning van het CDA. Hij zei dat het voorstel in strijd is met het geldende beleid, waarbij de gemeente in onderhandeling gaat over de aankoopprijs van grond. In dit geval zou de gemeente bijna 300 vierkante meter eigen grond weggeven aan de vijf gezinnen en dat zou een financiële strop betekenen van bijna 75.000 euro.

Volgens Koning is de deal niet uit te leggen aan inwoners die zich wel keurig aan de regels hebben gehouden en die geld hebben betaald voor hun stukje ‘snippergroen’. De CDA’er zei bang te zijn voor precedentwerking. “Waarom zouden we coulant zijn? Daar is geen enkele valide reden voor.”

Ook de fracties van HAP, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie-SGP en Forza! waren kritisch. VVD-fractievoorzitter Beryl van Straten stelde voor om de grond in bruikleen te geven aan de huidige bewoners en deze bij verkoop van de woning aan de nieuwe eigenaar te verkopen. D66 vond dat ook een goed idee.

Burgemeester Marianne Schuurmans reageerde dat dit geen optie is. Ze zei dat alles is onderzocht als mogelijke oplossing, maar er niks is gevonden dat soelaas biedt. De burgemeester maakte duidelijk dat het voltallige college er net zo over denkt als de gemeenteraad, maar dat de gemeente met de rug tegen de muur staat.

De burgemeester zei niet te weten wat te doen als de gemeenteraad het voorstel verwerpt. Ze wil dat de stemming op 14 januari doorgaat.

Frits Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie