De ME is ingezet om de ongeregeldheden de kop in te drukken.
De ME is ingezet om de ongeregeldheden de kop in te drukken. Laurens Bosch

Wijk afgezet en ME ingezet na uitbreken rellen in Schalkwijk

26 januari 2021 om 08:21 Misdaad

HAARLEM Ondanks de oproep van burgemeester Wienen om vanavond thuis te blijven en vooral niet te gaan rellen, gingen honderden jongeren in Schalkwijk maandagavond toch de straat op. Eerder vandaag werd er via social media opgeroepen om rond het ingaan van de avondklok 'koffie te gaan drinken' in onder meer Schalkwijk en op de Grote Markt. De Grote markt was om negen uur bij het ingaan van de avondklok verlaten, maar in Schalkwijk braken al snel ongeregeldheden uit. Tientallen jongeren bekogelden politieauto's en op diverse plekken in de wijk werden brandjes gesticht. Ook werd er veelvuldig met vuurwerk gegooid en bushokjes vernield.

AUTO IN BRAND Beelden op social media laten maandagavond zien dat de politie massaal is uitgerukt om de rellen onder controle te krijgen. Op de Belgiëlaan zijn houten schotten in de brand gestoken, waarna de vlammen oversloegen op een auto. Deze brandde al snel volledig uit. Ook op andere plekken in de wijk worden brandjes gesticht. Een harde knal, waarschijnlijk van een vuurwerkbom, was in de wijde omtrek te horen. De beelden laten grote groepen in het zwart geklede jongeren zien, die hun agressie op arriverende politieauto's botvieren door er tegenaan te schoppen en stenen en andere objecten naar te gooien. Twee persfotografen die aanwezig waren, werden met stenen bekogeld. Volgens diverse bronnen zouden er honderden jongeren bij de rellen betrokken zijn. “We kunnen wel stellen dat het onrustig is”, zo liet een politiewoordvoerder weten.  

Inmiddels heeft de politie de toegang tot de wijk vanaf de Europaweg afgezet en is de ME ingezet om de ongeregeldheden de kop in te drukken. Deze heeft onder andere traangas gebruikt om de groepen rellende jongeren te verspreiden en agenten te ontzetten. Ook vliegt er een politiehelikopter boven de stad. 

De buslijnen 3 en 73 richting Schalkwijk rijden voorlopig niet verder dan Haarlem NS, buslijn 300 rijdt de route van lijn 340.

UPDATE Rond 23.20 uur meldde de politie dat het rustiger aan het worden is in de wijk. “Er zijn minder mensen op straat en minder incidenten, dat is het totaalbeeld.” De politie meldt dat er veertien verdachten zijn aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. (tekst gaat verder onder video) 


Burgemeester Jos Wienen had vanavond nog drie locaties in Haarlem als veiligheidsrisicogebied aangewezen: het centrum, winkelcentrum Schalkwijk en de hoek van de Europalaan en de Belgiëlaan.

ANDERE STEDEN Haarlem was vanavond niet de enige stad waar rellen uitbraken. In diverse plaatsen in het land heeft de politie bij rellen al zeker zeventig personen aangehouden, zei politiechef Willem Woelders in Nieuwsuur. Volgens hem was er ook weer sprake van plunderingen, met name in Rotterdam. Waterkanonnen zijn ingezet en de mobiele eenheid heeft ook traangas gebruikt, onder meer in Haarlem.

Volgens Woelders wordt op dit moment veel van de politie gevraagd. “We gaan tot het uiterste.” Aangezien de rellen in meerdere plaatsen in het land zijn, heeft de ME last van langere aanrijtijden. “Tot een uur of 19.30 was het relatief rustig”, zegt de politiechef. “Wel waren er veel jongeren op straat. Vanaf 19.30 zie je links en rechts dat de geest uit de fles komt in meerdere steden.” Het gaat volgens hem om groepen variërend van vijftig tot tweehonderd personen.

OPSPORINGSTEAMS Naar aanleiding van de ongeregeldheden afgelopen weekend heeft de politie op grote schaal opsporingsteams opgezet. Woelders verwacht dat er de komende week nog mensen worden aangehouden. “We hopen op die manier er de angel uit te kunnen halen en we hopen daarnaast ook heel snel dingen aan de voorkant te kunnen verstoren.”

Hulp van het leger heeft op dit moment niet de voorkeur van de politiechef. “Voor dit soort rellen heb je mensen nodig die gewend zijn hierbij op te treden. Defensie is in principe opgeleid om in oorlogssituaties op te treden en dat is een andere achtergrond dan voor de politie. Ik zou dat zeker niet als eerste voorkeur hebben. Je kunt natuurlijk niks uitsluiten maar ik denk dat we het met deze eenheden moeten proberen in de hand te krijgen.”

De politie is groots uitgerukt om de rellen de kop in te drukken.
Ook bushokjes moesten het ontgelden.
Er werden diverse brandjes gesticht in de wijk.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie