Er werd vooral digitaal vergaderd in 2020.
Er werd vooral digitaal vergaderd in 2020. Eric Hoenson

Acht transfers: business as usual in de gemeenteraad over 2020

28 januari 2021 om 08:39 Politiek

HAARLEMMERMEER Drie wisselingen van partij, drie keer een tijdelijk raadslid, twee mensen uit de raad en dus ook twee nieuwkomers. Het was met acht transfers business as usual in de gemeenteraad van Haarlemmermeer, zo blijkt uit het overzicht van 2020.

Griffie Willem Huisman-de la Fuente: “Qua raadswisselingen zijn er niet meer dan normaal in een jaar. Ik maak wel voor het eerst mee dat een vervangend raadslid twee keer, voor twee verschillende gevallen als vervanger wordt benoemd.” Hij doelt dan op Giacomo Landino van Forza die eerst de zwangere Tjarda Reesink verving en later de plaats innam van de zieke Michel van Dijk. Het andere tijdelijke raadslid was Bert den Elzen (PvdA) die de ziektevervanging van Willem Klijn op zich nam.

Bij de wisselingen ging het om Sophie van de Meeberg die van HAP verhuisde naar D66, en over Tjarda Reesink en Erik Vermeulen, die overstapten van Forza naar Groep Reesink/Vermeulen. Overigens zijn die twee inmiddels terug bij Forza. Adam Elzakalai (VVD) en Johan Rip (HAP) stapten op en werden opgevolgd door respectievelijk Henk Werner en Manon de Vries.

Erik van der Peet (CDA) werd gekozen tot politicus van 2020 en kreeg de Peter-van-Groenigen-bokaal.

ACTIE Over actie in de raad kan Huisman-de la Fuente niet veel zeggen. “We tellen niet elk jaar bijvoorbeeld alle moties, amendementen en raadsbesluiten. Ik vermoed dat die getallen wat lager zijn, omdat er meer vergaderingen zijn uitgevallen door corona. Maar heel groot zal dat verschil zal er niet zijn: de stemmingenlijsten van dit jaar zijn niet zichtbaar korter dan die van andere jaren.”

“Wat betreft activiteiten voor jongeren en scholieren, zoals lessen raadslid in de klas en debattoernooien, is er dit jaar heel veel minder gedaan. We hebben qua aantal scholieren nog geen kwart bereikt van wat we gewend zijn te doen. En waren geen politieke café’s of fietstochten. De webcasting daarentegen trekt gemiddeld ongeveer twee keer zoveel kijkers. Er kan geen bezoek meer in het raadhuis zijn, maar dat heeft waarschijnlijk meer nog te maken dat ook ambtenaren moeten meekijken, of achteraf kijken. Het aantal unieke kijkers is echter ongeveer hetzelfde.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie