De voorpagina van HCnieuws van deze week.
De voorpagina van HCnieuws van deze week. Eigen foto

Zorgen D66 en GroenLinks over verschraling media Haarlemmermeer

28 januari 2021 om 16:17 Politiek

HAARLEMMERMEER In een opiniestuk pleiten Gerdien Knikker van D66 en Peter Boerman, GroenLinks,  voor meer steun voor de lokale media in Haarlemmermeer ten einde verder verschraling te voorkomen.

De tekst: Versterking van de lokale media is belangrijk. Juist nu. Nog nooit eerder in de geschiedenis waren lokale media zo belangrijk als nu om de inwoners te informeren. En nog nooit eerder stonden lokale media tegelijkertijd zó onder druk. De waakhond van de lokale democratie is tandeloos geworden. Redacties hebben steeds minder mogelijkheden om dingen goed uit te zoeken, en de lokale politiek te volgen. Daardoor is het voor inwoners steeds moeilijker om zin en onzin van elkaar te scheiden, en om zich een mening te vormen over wat er in hun directe omgeving gebeurt. En last but not least: onafhankelijke lokale media zijn hard nodig om ‘de macht’ te controleren en scherp te houden.

Goede lokale journalistiek kan misstanden blootleggen, en alleen al de dreiging daarvan kan een preventieve werking hebben. ‘Hoe zorgen we dat dit niet in de krant komt?’ Het is een vraag die bestuurders zich niet meer hoeven te stellen als er helemaal geen krant meer is.

D66 en GroenLinks maken zich al jaren zorgen over de verschraling van lokale media in Haarlemmermeer. Meerdere lokale kranten en lokale televisie zijn al verdwenen of sterk afgeslankt. Haarlemmermeer telt momenteel nog maar een zeer beperkt aanbod van lokale media, die de inwoners via hoor en wederhoor informeren over lokale ontwikkelingen.

In een grote gemeente met ruim 150.000 inwoners verspreid over 31 kernen is juist het goed functioneren van de lokale media een belangrijke pijler van de democratie. Juist nu hebben we als samenleving behoefte aan een kritische blik van een journalist die verdieping kan bieden bij het nieuws, die onderwerpen op de agenda kan zetten van de politiek, en met onderzoeksjournalistiek ontwikkelingen in de gemeente kan duiden en voor het voetlicht kan brengen.

De inwoners informeren, het openbaar bestuur controleren, de sociale cohesie versterken, het zijn belangrijke taken van de lokale media die momenteel in het gedrang komen. D66 en GroenLinks zijn dan ook enorm teleurgesteld dat het college van B&W ervoor kiest om niet te acteren op dit terrein. Het college stelt, in beantwoording op vragen van ons, dat ‘ons medialandschap voldoende divers is met kritische verslaggeving’ in Haarlemmermeer.

Het is een pijnlijk overstatement. Door persberichten door te plaatsen brengen onze lokale media inderdaad kwantitatief nog voldoende nieuws. Maar de behoefte ligt juist op het kwalitatieve vlak van kritische, onafhankelijke en diepgravende journalistiek. Aan journalisten die de tijd krijgen om ergens de tanden in te zetten, en een onderwerp van meerdere kanten te belichten. En daar ontbreekt het tot op heden aan in Haarlemmermeer.

Dat de lokale media financieel onder druk staan, speelt natuurlijk niet alleen in Haarlemmermeer. Teruglopende abonnementenaantallen en tegenvallende advertentie-inkomsten zijn in het hele land problemen die zorgen dat er weinig tot geen ruimte is voor diepgravende journalistiek. En de coronacrisis heeft die onzekerheid allemaal nog eens versterkt. Bij de recente uitreiking van de ‘Politicus van het jaar’ stelde de jury bij monde van journalist Bart Boele vast dat er nog maar drie ‘waakhonden van de democratie’ in Haarlemmermeer zijn. Hij noemde dat ‘geen goede ontwikkeling’.

“Steeds minder redacties hebben genoeg mensen om naar de raadsvergadering te sturen. Het is niet alleen van belang voor de lokale democratie dat er voldoende waakhonden actief zijn en blijven, dat is het ook voor de waakhonden zelf. Want wij houden niet alleen de raad maar ook elkaar in de gaten. Zo houden we elkaar scherp. Anders dreigt gemakzucht.”

Moet de gemeente dan maar de journalistiek overnemen? Nee, natuurlijk niet. Hoogleraar Jaap de Jong van de Universiteit Leiden kwam afgelopen jaar met 12 adviezen voor gemeenten om de onafhankelijke en diepgravende kwaliteit van lokale media te versterken. Ook in Haarlemmermeer had wat ons betreft een journalistieke nota, zoals het advies van Jaap de Jong voorstelt, moeten komen. Het is een kwestie van politieke wil om de positie van de lokale media als een belangrijke basisvoorziening voor onze gemeente te zien en deze te versterken waar nodig en waar mogelijk.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie