Afbeelding
Ton Dijkstra

Ruim 18.000 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd in Kennemerland

19 februari 2021 om 19:51 Corona

KENNEMERLAND GGD Kennemerland heeft in totaal inmiddels ruim 18.000 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd. Dat is een stijging van 7000 mensen ten opzichte van vorige week vrijdag. Sinds afgelopen maandag worden medewerkers uit de langdurige zorg door GGD Kennemerland het AstraZeneca vaccin toegediend.

Tussen 11 en 17 februari heeft GGD Kennemerland 8.771 testen afgenomen, een lichte stijging ten opzichte van de week ervoor. Toen waren alle teststraten echter wel een dag gesloten vanwege het koude winterweer. Van de afgenomen tests waren 690 (8,4 procent) uitslagen positief. Het percentage positieve testen is hiermee aanzienlijk gestegen ten opzichte van de week ervoor toen het 6,2 procent was. Maar ook hier moet aangetekend worden dat dat cijfer mogelijk niet accuraat was vanwege een achterstand door het winterse weer.

GEDRAGSONDERZOEK Deze week publiceerde het RIVM de resultaten van een gedragsonderzoek met de titel ‘Redenen om niet te laten testen bij klachten’. Van de ondervraagden geeft 63 procent als reden om zich niet te laten testen aan dat ze milde klachten hebben of dat de klachten niet voelen als een COVID-19 besmetting. Tegelijkertijd zou 90 procent van de ondervraagden het heel erg vinden wanneer zij iemand anders besmetten.

Mensen zijn vanaf het begin, en dus ook al bij milde klachten, (zeer) besmettelijk, zo laat de GGD weten. “Daarom is het belangrijk om milde klachten niet af te wachten maar om te testen en thuis te blijven. Hierbij geldt dus dat ‘even aanzien’ – hoe logisch ook in andere situaties – bij COVID-19 niet de juiste aanpak is”, aldus een woordvoerder. Ook als iemand al eens negatief getest is met vergelijkbare klachten, betekent dit niet dat latere klachten geen COVID-19 kunnen zijn. GGD Kennemerland roept inwoners dan ook op om zich bij verkoudheids- en andere milde klachten te laten testen.

STOPPEN MET ROKEN Aankomende donderdag start GGD Kennemerland bij de corona testbus een experiment waarin aan wachtenden gevraagd wordt of zij meer informatie willen over stoppen-met-roken ondersteuning. Wanneer dit het geval is, ontvangen zij meer informatie over de Stoplijn van het Trimbos instituut waar mensen geholpen worden om de voor hen best passende rookstopondersteuning te vinden. Wanneer dit experiment succesvol blijkt, wordt bekeken of het ook op andere plaatsen uitgerold kan worden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie