Afbeelding
Jens Neumann/Pixabay

Haarlemmermeer beperkt de schade op ozb en blijft goedkoop

27 februari 2021 om 19:11 Overig

HAARLEMMERMEER Dankzij een stijging van slechts 3,5 procent is Haarlemmermeer met de onroerende zaakbelasting (ozb) verhoudingsgewijs nog goedkoper geworden in Nederland. Huishoudens zijn hier dit jaar 709 euro kwijt aan onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing. Gemiddeld in Nederland is dat 774 euro, een stijging van 45 euro en opzichte van 2020, oftewel 5,3 procent. De grootste klap in Haarlemmermeer valt op de afvalstoffenheffing die met 5,7 procent stijgt naar 282 euro. Ook dat is minder dan de landelijke 7,8 procent.

53 van de 363 Nederlandse gemeenten verhoogden de ozb dit jaar met meer dan 10 Procent. Koploper is het Noord-Hollandse Opmeer met een stijging van 41 procent. Ook in Amsterdam, Ermelo, Renkum en Nunspeet is de ozb dit jaar meer dan 20 procent gestegen. Een aantal gemeente koos juist voor een daling, zoals Venlo met 6 procent, en in mindere mate Weesp, Goeree-Overflakkee en Oosterhout.

De landelijke stijging is vooral te wijten aan de Wet maatschappelijke ondersteuning en de jeugdzorg waardoor veel gemeenten financieel in de problemen komen. Ook in Haarlemmermeer is er een groot tekort op het sociale domein.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie