De week van de AfvalHelden startte maandag 1 maart bij Meerlanden. Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven kwam naar Rijsenhout, samen met directeur Angeline Kierkels (Meerlanden) en wethouder van Mariëtte Sedee.
De week van de AfvalHelden startte maandag 1 maart bij Meerlanden. Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven kwam naar Rijsenhout, samen met directeur Angeline Kierkels (Meerlanden) en wethouder van Mariëtte Sedee. Jur Engelchor Fotografie

Staatssecretaris bedankt Haarlemmermeerse ‘afvalhelden’

2 maart 2021 om 10:45 Overig

HAARLEMMERMEER Niemand minder dan staatssecretaris Stientje van Veldhoven opende maandag in Haarlemmermeer de landelijke Week van de AfvalHelden. Van 1 tot en met 7 maart worden de mannen en vrouwen die werkzaam zijn in de afval- en reinigingssector in het zonnetje worden gezet. De actieweek is bedoeld als eerbetoon aan de medewerkers in de afvalstoffenbranche. Hun inzet is volgens de organisatoren van deze week onmisbaar. Sinds de uitbraak van de coronapandemie is dit extra duidelijk geworden.


De Week van de AfvalHelden is bedacht door de gezamenlijke Nederlandse Afvalorganisaties. Hun leden zorgen voor de inzameling en verwerking van afval en het schoonhouden van de Nederlandse straten. Ongeveer tachtig organisaties in heel Nederland doen mee, waaronder Meerlanden in Rijsenhout. Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven kwam naar Haarlemmermeer om de aftrap te doen, samen met directeur Angeline Kierkels (Meerlanden) en wethouder van Milieu Mariëtte Sedee.

In Nederland werken bijna 30.000 mensen met afval. Dit zijn de mensen die dagelijks ons afval ophalen en het overgrote deel daarvan tot grondstof verwerken voor nieuwe toepassingen. Maar ook mensen die in de openbare ruimte onze straten vegen en prullenbakken legen horen bij de AfvalHelden.

In de Week van de AfvalHelden organiseren de deelnemende afvalbedrijven allerlei activiteiten voor hun medewerkers om extra waardering te tonen. Ook inwoners kunnen meedoen door de speciaal hiervoor gemaakte posters voor de ramen te hangen, kleurplaten aan inzamelaars te geven of door gewoon eens een duim naar de AfvalHelden omhoog op te steken als blijk van waardering.


Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat trapte op maandag 1 maart de week af bij –afval- en grondstoffenbedrijf Meerlanden in Rijsenhout. “Toen de eerste lockdown inging, merkte je overal in Nederland terecht grote waardering voor onze afvalhelden, met bedankbriefjes op containers en kleurplaten voor de ramen. Dat verdienen zij wat mij betreft elke dag. Zij houden door weer en wind onze straten en buurten schoon, en zorgen met de inzameling voor een belangrijke stap om van ons afval weer nieuwe grondstoffen te maken”, aldus Van Veldhoven.
"In de Week van de AfvalHelden bedank ik alle afvalhelden graag een keertje extra”, zegt wethouder Mariëtte Sedee van de gemeente Haarlemmermeer. “De chauffeurs en de lopers die de bakken legen. De mensen op kantoor die routes of afvalkalenders maken. De mensen die afval verwerken en recyclen. De mensen die voor compost, nieuw papier en nieuw glas zorgen. En de afvalcoaches die helpen bij steeds beter scheiden van afval. We hebben iedereen die bijdraagt aan het opruimen, scheiden en verwerken van ons afval hard nodig.”
"De branche professionaliseert. Er worden steeds meer vaardigheden van de medewerkers gevraagd. Van technische en organisatorische kennis, tot communicatieve vaardigheden. Medewerkers in de afvalbranche zijn van vitaal belang voor de volksgezondheid en het draaiend houden van Nederland. En daar zorgen ze dagelijks voor. Daar mogen we met z’n allen best trots op zijn. Zij verdienen onze waardering, iedere dag, en speciaal tijdens de Week van de AfvalHelden."

Programma van de weekIedere dag van de Week van de AfvalHelden heeft een eigen thema. Organisaties zijn vrij om aan te haken op dit weekprogramma, maar mogen ook geheel hun eigen invulling geven aan de week. De activiteiten van de organisaties kunnen op social media gevolgd worden via #AfvalHelden en/of #WeekvandeAfvalHelden.Meer over deze activiteiten is te vinden op www.weekvandeafvalhelden.nl


Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie