Pauline Maat: “Ik sta weliswaar niet op de landelijke, maar voor het CDA op plek 57 van de provinciale lijst.”
Pauline Maat: “Ik sta weliswaar niet op de landelijke, maar voor het CDA op plek 57 van de provinciale lijst.” Pr

Pauline Maat laat stem horen: ‘Hé, ik doe ook mee aan verkiezing!’

11 maart 2021 om 16:00 Politiek

NIEUW-VENNEP “Hé hallo, ik sta wel op de lijst!” Pauline Maat van het CDA mistte haar naam in een artikel vorige week in het Witte Weekblad over de weinige kandidaten uit Haarlemmermeer voor de Tweede Kamer bij de verkiezing van 17 maart. De krant meldde zelfs dat er uit Nieuw-Vennep helemaal niets te kiezen viel. ‘Fout”, zegt Pauline. Ik sta weliswaar niet op de landelijke, maar wel op plek 57 van de provinciale lijst.”

Via de zogenoemde ‘staartlijsten’ bieden sommige politieke partijen regionaal en lokaal talent de kans om zichzelf te profileren en een gezicht te zijn voor hun regio. De 24-jarige Pauline is trots: “Ik werd vanuit de provincie gevraagd vanwege mijn rol als raadslid, en het is een mooie bijkomstigheid dat ik werk als persoonlijk medewerker voor de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Een compliment, ik doe blijkbaar iets goed.”

Pauline verwacht niet dat ze straks de landelijke politiek haalt. “Dat heb je meer dan 18.000 voorkeurstemmen nodig. Nieuw-Vennep heeft 30.000 inwoners, het zou al een droom zijn als ik 2.000 stemmen krijg. Dat zou betekenen dat ze je in de gaten houden en misschien een volgende keer een plek op de landelijke lijst geven. Zo staat deze verkiezing Harmen Krul van 26 jaar bij het CDA op plaats 21.”

Volgens haar is het belangrijk dat er een kandidaat uit Haarlemmermeer in de Kamer zit. “Je hebt dan korte lijntjes over bijvoorbeeld Schiphol. In mijn geval sta ik ook voor een jong geluid. De gemiddelde leeftijd in de Tweede Kamer is 48, het jongste lid is Rens Raemakers met 29 jaar. Er wordt vaak over jongeren gepraat in plaats van mét jongeren. Verder kom ik uit een boerenfamilie. Niet lullen maar poetsen dus. Een gewone meid die de fiets neemt.”

“Overigens is mijn doel nog niet nu al in de Tweede Kamer te komen, eerst ervaring opdoen in de politiek. Daarom zit ik ook in de gemeenteraad. Ik vind dat het makkelijk is om commentaar te hebben, maar dat je ook zelf de handen uit de mouwen moet steken. Ik doe mijn best op dit gebied. De komende jaren wil ik meer mandaat en ervaring krijgen en weten wat er speelt, welke wegen ik moet bewandelen. Wie weet zit er in de toekomst wel een functie als Kamerlid in.”

“In mijn geval sta ik ook voor een jong geluid.”
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie