Aanvragen voor hulp kunnen worden ingediend bij de gemeente.
Aanvragen voor hulp kunnen worden ingediend bij de gemeente. Ton Dijkstra

Gedupeerde burgers geholpen met huur en hypotheek

15 maart 2021 om 12:02 Overig

HAARLEMMERMEER Via de TONK-regeling kunnen ondernemers en andere burgers die getroffen zijn door de coronacrisis steun krijgen bij de gemeente voor woonlasten.

Door de coronacrisis hebben veel mensen financiële ondersteuning nodig. Banen zijn verdwenen en ondernemers kunnen hun werk niet of slechts deels uitoefenen. Hierdoor kan het betalen van de woonkosten soms knap lastig worden. Daarom riep het kabinet de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) in het leven. De TONK kan in Haarlemmermeer sinds maandag 15 maart aangevraagd worden.

Wethouder Johan Rip (Werk & Inkomen): “Veel van onze inwoners en ondernemers zijn hard getroffen door de coronacrisis en kampen met geldzorgen. Dat kan zijn omdat ze hun baan zijn verloren, omdat hun inkomen gedaald is of omdat ze veel minder omzetten. Veel van die mensen hebben op dit moment moeite om de vaste lasten te betalen. We zijn blij dat we ze met de TONK een extra steuntje in de rug kunnen bieden.”

De TONK is een bijdrage aan de woonkosten. Het gaat dan om de kale huur of de hypotheekrente. De regeling loopt van 1 januari en met 30 juni van dit jaar. Inwoners kunnen de regeling tot en met 31 juli met terugwerkende kracht aanvragen.

De regeling is voor inwoners die in januari 2021 25 procent minder inkomsten hebben dan in januari 2020 als gevolg van de coronamaatregelen. Ook toetst de gemeente de hoogte van het vermogen. Alleenstaanden mogen een vermogen van maximaal 31.340 euro hebben, samenwonenden of alleenstaande ouders maximaal 62.680 euro.

Rip vervolgt: “We willen voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen omdat ze de huur of de hypotheekrente niet meer kunnen betalen. Daarom roep ik inwoners en ondernemers die op deze manier in de problemen dreigen te komen op om bij ons aan de bel te trekken en de TONK aan te vragen!”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie