Een 747 op een eerder afscheid, nu dus definitief.
Een 747 op een eerder afscheid, nu dus definitief. Kees van der Veer

Historisch moment op Schiphol: laatste KLM 747-400 vertrokken

15 maart 2021 om 16:44 Verkeer en vervoer

SCHIPHOL Een historisch moment vanmorgen op Schiphol-Oost: daar vertrok de enige overgebleven passagiers-Boeing 747-400 van KLM voor de laatste keer van Nederlandse bodem. Het vliegtuig vliegt naar het Spaanse Teruel, waar het de komende tijd wordt geparkeerd. Het vertrek symboliseert het eind van bijna 50 jaar passagiersvluchten met 747’s bij KLM.  

Voor vertrek gaf een van de piloten van het historische toestel nog een korte afscheidstoespraak via de radio. “Prachtige reiservaringen en herinneringen, we zijn er trots op er nog een keer in te mogen vliegen.” Het toestel met de naam ‘City of Vancouver’ vertrok met vluchtnummer KLM747. KLM was nog de enige maatschappij ter wereld die nog met dit type toestel vloog. 

De KLM kondigde vorig jaar maart al het afscheid aan van de 747’s, vanwege de coronacrisis. Korte tijd later werden drie ‘combi’ toestellen toch weer ingezet als vrachtvliegtuig. De Combi’s zijn passagiers-747’s met een extra vrachtruim achter de cabine.

In oktober stopten de extra vrachtvluchten en werden de KLM-toestellen gereedgemaakt voor hun laatste reis. De andere twee 747’s zijn al enkele maanden eerder vanaf Schiphol vertrokken, een naar Tel Aviv en de ander naar Kansas City. Vermoed wordt dat alle drie 747’s zullen worden omgebouwd tot vrachtvliegtuig voor een buitenlandse maatschappij, al bevestigd de KLM dat niet.

De ‘blauwe’ vliegtuigmaatschappij vloog bijna een halve eeuw passagiers rond in de iconische 747. De eerste jaren met de 747-200 en -300, en sinds 1989 met de Boeing 747-400. De ‘Vancouver’ werd in 1999 als een van de laatste toegevoegd aan de vloot en ging nu dus ook als laatste weg.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie