Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoe kiest u de juiste traplift?

17 maart 2021 om 09:46 Partnercontent

Wanneer we ouder worden, gaan onze spierkracht, conditie en zicht vaak achteruit. Dagelijkse dingen, zoals de trap op lopen, kunnen hierdoor minder makkelijk gaan. Kost traplopen u te veel energie? Of bent u zelfs bang om te vallen? In die situaties biedt een traplift vaak de oplossing. Zo komt u veilig boven. Maar waar moet u op letten als u een traplift wilt kopen?

Uw trapsituatie

Wat de juiste traplift is voor uw situatie, hangt voor een groot deel af van uw trap:

  • het aantal treden;
  • de vorm (recht of met bochten);
  • (eventueel) het aantal bochten.

Voor vrijwel elk type trap is er een passend trapliftmodel. Voor rechte trappen, trappen met bochten en zelfs spil- of wenteltrappen. Ook op heel smalle trappen kan een traplift worden geplaatst. Bij een traplift met Reverse Drive Technology, kan de trapliftstoel achteruit de trap op gaan. Zo is de stoel smal genoeg voor trappen van minimaal 60 centimeter breed. Én stoot u uw benen en knieën niet tegen de muur. Deze techniek is standaard bij de Modul-Air, een van de trapliften van de aanbieder Otolift.

De plaatsingszijde

De kant van de trap waar u de traplift laat plaatsen, is een belangrijke keuze. De traplift kan namelijk aan de binnen- of buitenkant van de trap worden geplaatst. De meest voordelige keuze is om de traplift te plaatsen aan de buitenkant, in de buitenbocht van uw trap. Dit is de kant waar de traptreden het breedste zijn. Een ruimtebesparende optie is plaatsing aan de binnenkant, oftewel de kant waar de treden juist smal zijn. Nu moet de traplift met een veel steilere hellingshoek naar boven. Deze plaatsing is lastiger en daardoor kostbaarder. Het grote voordeel is dat de brede kant van de traptreden vrij beloopbaar blijft.

Start en stop van de rail

Bij het kiezen van de juiste traplift, is het begin en einde van de rail belangrijk. Er bestaan verschillende start- en stopopties. Welke optie geschikt is voor uw trap, hangt af van de ruimte die u heeft. De rail kan bijvoorbeeld op de eerste traptrede beginnen. Dat is een goede keuze als u weinig ruimte heeft onderaan de trap. Is er juist veel ruimte bovenaan de trap? Dan is een parkeerbocht mogelijk. Daarmee parkeert u de traplift naast uw trap en houdt u de trap zelf zoveel mogelijk vrij.

De prijs van de traplift

Een traplift koopt u met een groot of klein budget. De prijs van een traplift wordt altijd bepaald door meerdere factoren. De rail van een rechte traplift hoeft niet gebogen te worden en is daarom goedkoper dan een traplift met bochten. Verder kunt u zelf de prijs beïnvloeden. Kiest u voor een railstart op de eerste traptrede? Dan is de prijs van de traplift lager dan bij de keuze voor een parkeerbocht. Heeft u een klein budget? Dan kunt u kiezen voor een tweedehands traplift. Een andere optie is om een traplift te huren. Dat is handig als u de traplift slechts kort nodig heeft. Bijvoorbeeld in de maanden voordat u verhuist naar een gelijkvloerse woning.

Blijft u ook het liefst zo lang mogelijk in uw eigen huis wonen? Maar wordt traplopen steeds moeilijker? Overweeg dan een traplift.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie