El Idrissi wil dat de gemeente ondernemers tegemoet komt en kwijtschelding overweegt.
El Idrissi wil dat de gemeente ondernemers tegemoet komt en kwijtschelding overweegt. Martine Goulmy

‘Ondernemers kunnen teveel gekregen steun niet terug betalen’

1 april 2021 om 16:06 Overig

HAARLEMMERMEER "Ondernemers kunnen terugbetaling van onterecht gekregen steunsubsidie niet ophoesten en moeten zich aanmelden voor schuldhulpverlening." Dit is de basis van de schriftelijke vragen die Charif El Idrissi (HAP) aan het gemeentebestuur heeft gesteld. Hij wil dat de gemeente hen tegemoet komt en kwijtschelding overweegt.

El Idrissi: "Het kabinet heeft in het kader van het Noodpakket banen en economie verschillende regelingen in het leven geroepen om ondernemers en inwoners bij te staan tijdens deze crisis. Een aantal van die regelingen zijn in de uitvoering gedecentraliseerd aan gemeenten. Om in aanmerking te komen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandigen Ondernemers en de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten dienen ondernemers en inwoners zich aan te melden bij het gemeenteloket."

"De rechtmatigheidstoets waarin duidelijk naar voren moet komen of er ten onrechte te veel uitkering is verleend vindt achteraf plaats. Het teveel ontvangen bedrag kan door de gemeente worden teruggevorderd. Veel lokale ondernemers hebben inmiddels te horen gekregen dat ze een deel van het ontvangen bedrag moeten terugbetalen. Mijn fractie ontvangt signalen dat ze niet op kunnen hoesten. Ze moeten zich daarom aanmelden voor schuldhulpverlening vanwege een problematische schuldsituatie."

Hij vraagt onder andere of het college deze ondernemers kan ontzien, gezien de tijd waarin de omzetten voor veel zelfstandigen nog steeds minimaal zijn. "Een minnelijke schuldregeling of zelfs een kwijtschelding zouden mogelijke oplossingen kunnen zijn. Als dit niet kan, wil ik dat het college zoekt alternatieven om deze ondernemers bij te staan in relatie tot de liquiditeitsproblematiek."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie