Bob met pop in de achtertuin.
Bob met pop in de achtertuin. Ton Dijkstra

Bob (76) al 50 jaar bij de brandweer

2 april 2021 om 16:18 Mensen

ZWANENBURG Een grote opblaas brandweerman prijkt in de achtertuin van Bob Zoeteman. Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat Bob bij de vrijwillige brandweer van Lisserbroek aan de slag ging. “En wij vonden dat dat wel gevierd moest worden, ondanks alle coronamaatregelen”, laat collega brandweer Jochem (20) weten. “Dus daarom maar een opblaaspop in de tuin.”

De geboren en getogen Zwanenburger is in 1970 in Lisserbroek terechtgekomen. “Dat is nog een mooi verhaal”, begint de jubilaris. “Ik woonde toen nog in Amsterdam en wilde graag met mijn jonge gezin terug naar de polder. Ik heb toen aangeklopt bij de toenmalige burgemeester van Haarlemmermeer, de heer Stam. Hij bleek met mijn vader en oom in het verzet te hebben gezeten. Dus toen hij hoorde dat ik een zoon van een verzetsstrijder bleek te zijn liet hij meteen weten voor mij een woning te regelen. Dat kon toen nog in die tijd.”

Het bleef een paar maanden stil, maar uiteindelijk kreeg de nu 76 jarige Lisserbroeker een woning aangeboden in zijn huidige woonplaats. “En we wonen er nog steeds met heel veel plezier.”

In die beginperiode in Lisserbroek ging Bob met zijn zoontje bij de kerstboomverbranding kijken. “Ook dat mocht toen nog”, lacht Bob. “Ik kwam daar in gesprek met Janus de Vries, de lokale postbode. Hij zat bij de vrijwillige brandweer en de volgende dag stond hij bij mij voor de deur. Bob ik heb je lid gemaakt en we oefenen elke dinsdag, liet hij weten. Zo is het dus begonnen.” 

Bob heeft zijn hele leven in de grafische industrie gewerkt. Eerst als offsetdrukker, later in de verkoop van grafische producten. “Prachtig vak”, glundert Bob. “Ik heb heel wat verkocht, in binnen- en buitenland, ben overal geweest.”

Op 57 jarige leeftijd moest Bob stoppen als brandweerman, maar bleef wel actief binnen de vrijwillige brandweer. “Ik pakte de administratie op en dat doe ik nu nog steeds. In Haarlem, het hoofdkwartier, weten ze niet wat ze met me aanmoeten. Er is in Nederland geen brandweer te vinden die 50 jaar in dienst is. Eigenlijk zou ik in mei stoppen, maar door al die corona perikelen blijf ik nog een paar maanden actief. Maar eind dit jaar stop ik er echt mee”, is Bob stellig.

“Wij collega’s zouden graag gezellig een biertje met Bob drinken op zijn jubileum”, besluit Jochem. “Dat kan nu niet, maar dat gaan we zeker nog een keer doen. Bob is een geweldige collega, zo’n pop in de tuin verdient hij dan ook!”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie