Nu onherkenbaar, maar in eerste instantie werd het profiel van een verdachte tiener online gezet.
Nu onherkenbaar, maar in eerste instantie werd het profiel van een verdachte tiener online gezet. Politie.nl

Openbaar maken van verdachte tiener was zorgvuldige afweging

8 april 2021 om 08:42 Overig

Openbaar maken van verdachte tiener was zorgvuldige afweging

HOOFDDORP Omdat andere pogingen niet leidden tot zijn identiteit is de politie woensdag overgegaan op het openbaar maken van een tiener die verdacht wordt van een beroving in Hoofddorp. Hij werd duidelijk herkenbaar op politie.nl gezet. Onder andere HCnieuws publiceerde de foto. Daarop kwam binnen enkele uren reactie van de ouders. De afbeelding werd kort daarop offline gehaald.

Politiewoordvoerder Wendy Boudewijn over het toch wel pittige middel van een duidelijke foto: “Wij hebben zijn foto gepubliceerd omdat deze jongeman een strafbaar feit heeft gepleegd; hij heeft namelijk iemand beroofd en wij willen graag weten wie hij is en met hem spreken. Voordat we een dergelijk beeld naar buiten brengen, doen wij er uiteraard altijd eerst alles aan om op een andere manier tot iemand zijn identiteit te komen. Want eenmaal op het internet, is altijd op internet. Al deze handelingen hebben echter niet geleid tot een herkenning van deze verdachte en daarom heeft de persofficier van justitie, na een zeer zorgvuldige afweging op basis van de aanwijzing opsporingsberichtgeving, toestemming gegeven de foto van de jongeman te tonen aan het publiek.”

Ze kon dinsdag even voor zes uur nog geen mededelingen doen over de identiteit van de jongeman. “Hij heeft zich nog niet gemeld op het politiebureau. Dan pas kunnen wij met 100 procent zekerheid vaststellen dat het hier gaat om dezelfde jongeman als op de foto. Als dit gebeurd is, zullen wij dit vermelden in een kort, aanvullend berichtje.”

De jongen wordt er van verdacht op zondag 3 januari van dit jaar een 57-jarige geld afhandig gemaakt te hebben tijdens de verkoop van een telefoon. Het gaat pm 650 euro. Of zijn ouders en hij uit Hoofddorp komen is niet duidelijk. “Over persoonlijke details omtrent deze jongeman, zoals zijn baan, opleiding en dergelijke, doen wij geen uitlatingen. Dit betreffen privacy gegevens, niet bestemd voor de buitenwereld.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie