Nobel tijdens de Facebooksessie over de bezuinigingen.
Nobel tijdens de Facebooksessie over de bezuinigingen. Eigen foto

Geen nieuwe inzichten na Facebooksessie over bezuinigingen Haarlemmermeer

9 april 2021 om 14:49 Overig

HAARLEMMERMEER Hij stak moedig zijn nek uit, en kreeg wat er viel te verwachten. De openbare facebooksessie van wethouder Jurgen Nobel over bezuinigen werd een aaneenschakeling van voor de hand liggende voorstellen als: sluit het honkbalstadion, kort op het aantal ambtenaren, zorg voor minder openbare kunst, en stop nieuwbouw van het gemeentehuis. Ook de dure Calatravabruggen werden weer eens van stal gehaald.

Omdat de gemeente afstevent op een tekort van 20 miljoen euro, moet er worden bezuinigd. Maar waarop? Er is de laatste jaren al links en rechts ‘gewerkt met de kaasschaaf’, en de rek is er uit. Er moeten harde noten worden gekraakt en wethouder Nobel wilde graag van de bevolking weten wat zij vindt waar geld kan worden bespaard. Hij bedacht daarvoor een facebooksessie. Die werd donderdag gepresenteerd door Marcel Duijvestein, met als gast hoofd Financiën & Administratie Erik Juch. Kijkers konden schriftelijk vragen stellen.

De aard van de vragen lag in de lijn der verwachtingen op Facebook. Er werd flink geklaagd en op de man gespeeld. ‘We moeten minder geldverslindende prestigeprojecten als die achterlijk dure bruggen hebben’, stelde de een. ‘Er wordt per inwoner jaarlijks 240 euro subsidie uitgekeerd, kan daar niet naar worden gekeken?’, vroeg de ander.

Van alles werd geopperd om op te bezuinigen: plannen om van Hoofddorp een echte stad te maken, het aantal ambtenaren, vriendjespolitiek, onkruidbestrijding, tractorbruggen, het fietspad langs de Karslagerring in Nieuw-Vennep dat in vijftien jaar vier keer zou zijn bestraat, het honkbalstadion en kunstwerken in de openbare ruimte. Een bijdrage was duidelijk: ‘bezuinig op allerlei onzinnige uitgaven’. Een ander maakte van de gelegenheid gebruik om te stellen dat alle wethouders en ambtenaren moeten worden vervangen.

Een groepje bezoekers kwam juist met methodes om geld te genereren: doe de belastingen omhoog voor bedrijven en hoge inkomens. Of: zorg voor meer boetes bij overtredingen in wijken, zoals hard rijden, vandalisme en hondenpoep. Iemand opperde om poezenbelasting in te voeren. Er werd ook aangegeven dat, wat er ook wordt bezuinigd, doe het niet op cultuur en sport.

Nobel gaf stoïcijns zijn mening over de voorstellen. Soms zag hij er wel iets in, zoals bij aankomende vorst niet te snel strooien met zout, maar dat valt niet onder zijn portefeuille. Vooral de suggestie om gemeentelijke panden te verkopen, leek hij als een reële optie te zien. Minder ambtenaren is niet logisch, want: “We zitten al aan de lage kant in vergelijking met andere gemeenten, bovendien kost mensen ontslaan veel geld.”

Of de wethouder is opgeschoten met sessie valt te betwijfelen. Hij zal de ondankbare taak als bezuiniger vooral zelf vorm moeten geven. Verhoging van parkeergelden, verhogen van lokale lasten, sluiting van bibliotheek of zwembad. Alles ligt op tafel voor de voorjaarsrapportage die 1 juli met de gemeenteraad wordt besproken.

Eric Hoenson

Bouwgrobnd verkopen

scholen nieuw-venne samen

104 opmerkingen, 19 duimpjes

Gemneet Erik 1 juli voorjaarsrapoortage, groot debat plaatsvinden , niet bijlenen, geen tekort, anders toezich provincie artikel 12 gemenete, eerste ozb verhogen.

Eigen vermogen 300 mijoen. toch bezuinigren? NIET VOOR STRUCurele uitgevae, begroting half miljard.

Hoe groot niet te ezeggen, niets den naar 20 miljoen.

Ksschaafmethode niet voldoen, grite knoppen, bekasting, subidie ondehoiudsnuvea,

Vr minder ambtenaren? a; korte termijn kost geld, meegeeven. wij realtief weinigambtenaren. Niet veel winst, tenwiz beleid niet uitvoeren.

Vr: parkeergelden, lokale lasten: a: alles kligt optafel.

Uniek: gemeente laat burger via Facebook meedenken over bezuinigen

HAARLEMMERMEER Wethouder Jurgen Nobel laat burgers via Facebook meepraten over bezuinigingsvoorstellen. Het is de eerste keer dat dit medium in Haarlemmermeer op deze manier beleidsmatig wordt ingezet. Landelijk wordt Facebook door gemeenten nauwelijks gebruikt voor communicatie van een dergelijk zwaarwegend onderwerp, zo laat de VNG weten.

Op donderdag 8 april om 17.00 uur kunnen inwoners van Haarlemmermeer meedenken, suggesties doen en vragen stellen aan Nobel met als centrale vraag: waar moet de gemeente volgens de inwoners op bezuinigen? Dat harde keuzes moeten worden gemaakt komt doordat het financieel meerjarenbeeld een structureel en oplopend tekort laat zien.

Er zijn verschillende oorzaken zoals de kosten voor de jeugdzorg die de pan uit rijzen, of de coronacrisis met bijvoorbeeld teruglopende inkomsten uit toeristenbelasting. Haarlemmermeer, de tweede hotelstad van Nederland, loopt hierdoor bijna negen miljoen euro mis. Maar ook het onderhoud van het grondgebied en de investeringen die horen bij de schaalsprong woningbouw, spelen een belangrijke rol.

Het is moeilijk te zeggen hoeveel er precies bezuinigd moet worden, want de getallen gaan op en neer. Nobel: “We voorzien een tekort van tien miljoen in 2021, dat naar schatting oploopt tot twintig miljoen in 2026. Het tekort dreigt echter zo groot te worden, dat kleine ingrepen niet genoeg zullen zijn. We zullen duidelijke keuzes moeten maken.”

Dat zoekproces is in volle gang. “Dit zijn geen gemakkelijke boodschappen. De werkdruk is in de gemeente Haarlemmermeer al hoog. Dus we moeten hier zorgvuldig mee omgaan, want elke beslissing heeft impact op de organisatie, maar natuurlijk ook op de inwoners van Haarlemmermeer.” Nobel spreekt van de grootste bezuinigingsopgave in de gemeente ooit.

De komende weken en maanden zullen burgemeester en wethouders een richting kiezen en hierover in gesprek gaan met de gemeenteraad. De voorstellen komen in de voorjaarsrapportage. Wellicht dat daar enkele bijdragen van burgers in staan.

“We willen iedereen meenemen in de belangrijke beslissingen die er voor ons liggen”, laat gemeentewoordvoerder Marcel Duijvestijn weten. “Inbreng wordt zeker serieus genomen. We willen graag weten hoe de mensen in Haarlemmermeer erover denken. Ze kunnen van alles aandragen. Sommige suggesties zullen heel interessant zijn en sommige worden wellicht weerlegd. Haarlemmermeer wil graag transparant zijn in de keuzes die ze maakt. Het is een flinke opgave en dat moet je dus echt samen doen, ook met de gemeenteraad, die er uiteindelijk een besluit over neemt.”

Elize Lantink, woordvoerder Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staat niet te kijken dat er burgers worden ingeschakeld voor een bijdrage aan het gemeentebeleid, wél het middel. “Er zijn inmiddels veel digitale instrumenten in gebruik voor participatie. Maar Facebook wordt hiervoor niet vaak ingezet, omdat het maar een deel van de bewoners bereikt. Veel jongeren zijn juist van Facebook verdwenen en er zijn ook nog steeds veel minder digitaal vaardige mensen.”

“In combinatie met andere instrumenten of als platform om onderwerpen te agenderen is Facebook zeker geschikt, omdat het laagdrempelig is. Ook is het een relatief goedkope manier. Veel gemeenten gebruiken Facebook voor het signaleren van zaken in de openbare ruimte (meldingen) of om bewoners te informeren. Als VNG zijn we uiteraard benieuwd naar de lokale ervaringen in Haarlemmermeer.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie