Afbeelding
pr

Buitenlandse student Maya zorgt voor frisse wind bij Hoofddorps gezin

15 april 2021 om 09:12 Overig

HOOFDDORP Afgelopen januari is de familie Knoester-van Bentem uit Hoofddorp het spannende en culturele avontuur aangegaan door de Duitse uitwisselingsstudente Maya voor vijf maanden in huis te nemen. Het gezin, bestaande uit vader Dirk-Jan, moeder Meta en dochter Mila, lazen op de website van HCnieuws een oproep over gastgezin worden voor de Duitse Maya. “Voordat de krant fysiek in de bus lag, hadden wij het al gelezen, erover nagedacht en aangegeven bij Travel Active | High School Holland dat wij geïnteresseerd zijn.” Inmiddels zijn er drie maanden verstreken. En het gaat goed. “Een uitwisselingsstudent geeft een frisse wind door je huis.”

Maya werd bij haar aankomst in Nederland opgewacht door haar gastgezin. “De eerste kennismaking was vanwege Corona een beetje raar,” zegt ze. “Toen ik naar buiten liep herkende ik gelukkig Meta meteen aan haar haar. Het was ook een beetje raar dat we geen hand konden schudden of elkaar een knuffel konden geven, want ik moest eerst in quarantaine. Gelukkig hadden we al hele gesprekken toen wij naar de auto liepen.”

Ondanks dat de eerste kennismaking op Schiphol vanwege Corona anders verliep dan gehoopt, had het gastgezin thuis een groots welkom georganiseerd. “We hadden thuis de vlag uitgehangen en haar kamer versierd,” vertelt Meta. “Ook hadden we een welkomstpakketje gemaakt. Dus op die manier probeerden we in ieder geval een stukje van wat wij normaliter op Schiphol hadden gedaan, thuis te doen. En volgens mij is dat goed ontvangen.”

SCHIERMONNIKOOG Maya en de familie Knoester-van Bentem laat Corona de uitwisseling niet belemmeren. “Corona is een gekke tijd, maar dat maakt het juist leuk om een nieuwe dimensie in huis te hebben. Je zit nu vaker binnen en je bent ook vaker bij elkaar. Ik denk dat het voor de student en het gastgezin een hele mooie periode is,” vertelt Meta. Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk. “Wat ik Maya gun is dat ze natuurlijk veel meer met vrienden door Nederland kan het reizen is en dat ze zo nu en dan een colaatje kan drinken op een terrasje. Maar dat zit er voorlopig haast niet in.”

Ondanks Corona proberen ze allemaal het uiterste uit de uitwisseling te halen. “Wij zijn al een paar keer naar Schiermonnikoog geweest. Daar hebben wij veel gewandeld, gefietst en door de modder heen geslenterd.” Uiteraard staan er nog een paar dingen op Maya’s lijstje. “Als het weer kan wil ik graag naar het Eye Museum en het Anne Frank Huis. Ik wil ook graag naar alle mooie steden in Nederland. Natuurlijk kan ik dit ook allemaal bezoeken na mijn uitwisseling, maar als ik het nu doe is het nog specialer.”

HOE MEER ZIELEN Een uitwisselingsstudent geeft een frisse wind door je huis. “Men zegt: Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Maar dat is ook echt zo!” geeft Meta aan. “Mila, onze dochter van 11, heeft er tijdelijk een zus bij. Ook wordt door een uitwisselingsstudent in huis te nemen onder andere je talenkennis opgefrist en krijg je een andere zienswijze. We hebben het hier over politiek, of over hoe we naar bepaalde films of andere dingen in het leven kijken.”

Ook voor Maya is het verblijven bij een gastgezin een bijzondere ervaring. “Ik leer vrij onbewust de taal en er is altijd iemand waar ik naar toe kan gaan als ik het even moeilijk heb,” zegt ze. “Je maakt deel uit van een andere familie. Dit maakt de uitwisseling nog specialer.”

“Het is leuk om de nieuwe generatie een internationale kans te geven,” zegt Meta. “Dit vind ik voor een willekeurig gezin best een interessante optie.” Dirk-Jan sluit hierbij aan: “Iemand gaat deel uit maken van jouw gezin. Dat zal net als in een gewone ouder-kind relatie wel eens een keer botsen. En dat mag. Iemand van een andere cultuur in huis halen is echt een verrijking van je leven, als je maar de juiste mindset hebt.”

Inmiddels is Maya al bijna drie maanden in Nederland. “Het gaat heel erg goed. Wat mij is opgevallen is dat ik hier meer dingen aan Meta en Dirk-Jan vertel dan aan mijn eigen ouders. Ik zie mijzelf als een deel van de familie. Het voelt als thuis,” zegt ze.

[Bent u geïnteresseerd geworden naar het High School Holland programma en/of de buitenlandse studenten? Bekijk het overzicht van de buitenlandse studenten die op zoek zijn naar een gastgezin. Voor vragen of meer informatie, neem contact op met het High School Holland team via highschoolholland@travelactive.org of bel gerust naar 085 222 4810.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie