Bomenkap wekt in Haarlemmermeer vaker weerstand op, zoals aan de Geniedijk anderhalf jaar geleden.
Bomenkap wekt in Haarlemmermeer vaker weerstand op, zoals aan de Geniedijk anderhalf jaar geleden. jos van royen

Boze bewoners stoppen bomenkap op Schipholweg

18 april 2021 om 10:28 Overig

BADHOEVEDORP Hij noemt het een stukje ‘Rutte-doctrine aan de Schipholweg’. Martin Straatmeijer schreef ons er een open brief over. Daaruit valt op te maken dat omstanders deze week de bomenkap op de Schipholweg in Badhoevedorp wisten te stoppen.

”Iedere politicus pleit voor meer bomen om de CO2 uitstoot tegen te gaan. Maar op lokaal niveau gebeurt nog steeds het omgekeerde. Zo is er door Waternet en de gemeente Haarlemmermeer een kapvergunning aangevraagd voor acht bomen langs de Schipholweg. Dit is ongeveer de helft van de bomen die daar staan.”, begint Straatmeijer.

”De reden is het aanleggen van twee nieuwe waterleidingbuizen, die onder andere de bedrijven en woningen in Badhoevedorp Oost en Schiphol van water moeten voorzien. Daarom wordt tot en met juni een enorme manshoge geul gegraven waar ooit het fietspad liep. Omdat er met groot materieel wordt gewerkt, gravers en vrachtauto’s is een kapvergunning aangevraagd voor de acht bomen die wat dichter op het werk staan. Het is goedkoper om te kappen dan te beschermen met planken. Omdat de zuidkant van Badhoevedorp toch al weinig bomen heeft en veel last van Schiphol en het drukke verkeer op de provinciale Schipholweg worden de bomen door de bewoners gekoesterd.”

”Het omwille van de efficiency kappen van bomen waarvan er sommige meer dan vijftig jaar oud zijn is te gemakkelijk. Vandaar dat veel bewoners bezwaar tegen de kapvergunning hebben aangetekend. Water voor bedrijven is belangrijk, maar groen voor bewoners evenzeer. De gemeente had op 15 april nog steeds niet gereageerd op de bezwaren van de bewoners, maar ‘s morgens vroeg werden de bewoners gealarmeerd door het bekende geluid van kettingzagen. Hoewel Waternet en de gemeente in hun schaarse informatie hadden gezegd dat bij elke boom zou worden bekeken of kappen echt de enige oplossing was, waren alle bomen met een grote stip des doods gemarkeerd: kappen.”

”Het boomvernietigingsbedrijf dat was ingeschakeld begon gewoon met de buitenste boom en men wilde zo doorgaan tot alle bomen om waren. Boom 1 en 2 konden niet meer gered worden, maar daarna waren er zoveel kwade bewoners buiten dat de kappers het niet aandurfden door te gaan. De bewoners gaven aan dat er nog geen enkel antwoord op hun bezwaar was gekomen en dat dat dus moest worden afgewacht.”

”De boomvernietigers wilden toch door en zwaaiden met de kapvergunning waarop de juristen en advocaten onder de bewoners aangaven dat dit niet was geoorloofd . De gemeente bleek onbereikbaar, dus toen de politie maar gebeld. Die stuurde ‘bemiddelaars’ maar uiteindelijk bleek dat afwachten van de bezwaren beter was. Een staaltje Rutte doctrine. Halve waarheden. We zien wel waar het schip strandt.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie