Afbeelding
Ton Dijkstra

Column Rutger & Milan: ‘Cito-toets nooit als iets vervelends ervaren’

21 april 2021 om 11:27 Overig

HOOFDDORP Het onderwijssysteem van Nederland ligt onder een vergrootglas. Er zijn geluiden dat dit hét moment is om het onderwijssysteem van ons land om te gooien. Zo zijn er ideeën om de brugklas, het eerste jaar op de middelbare school wat normaal één jaar duurt, nu drie jaar te laten duren. Dit heeft als doel om de ongelijke kansen tussen leerlingen te verminderen. Een idee wat al jaren rondspookt tussen de klaslokalen is het schrappen van de Cito-toets. De ‘toetsterreur’ zou niet goed zijn voor de ontwikkeling van de jonge kinderen op de basisschool. Omdat de Cito-toets tussen half april en half mei wordt gemaakt, is het een onderwerp met veel aandacht op dit moment. Vele kinderen zullen aankomende weken de Champions League finale spelen van de basisschool.

Wij hebben allebei de Cito-toets gemaakt. We weten nog wel dat dat een groot moment was tijdens de acht jaar durende loopbaan op onze basisschool. Na acht jaar presteren op de basisschool, was het moment daar om te laten zien wat je in je mars had. Drie dagen maakte je verschillende toetsen.

En toen was het moment daar, de dag van de Cito-toets was aangebroken. Na een periode van voorbereidingen en oefenen, konden de leerlingen dan eindelijk beginnen. De tafeltjes stonden klaar in een mooie bus-opstelling. Vijf tafeltjes breed, vijf tafeltjes diep en wat ruimte tussen de tafels om valsspelen te voorkomen. Iedereen had eten en drinken ingeslagen, van alles stond op de tafeltjes. Van gezond fruit tot bakken met snoep en kauwgom. Ook de pyjamas en joggingspakken werden uit de kast getrokken. Alles werd er aan gedaan om je zo comfortabel mogelijk te voelen tijdens het maken van de toetsen. Een grote klok op het digibord gaf de tijd aan. Na de bel kon iedereen beginnen met de toets. Verschillende onderwerpen werden getoetst en beantwoord door de aankomende brugklassers. Na de Cito-toets begint de laatste periode voor de achtste groepers. Het repeteren voor de eindmusical staat dan om het programma. Een periode die veel mensen zich waarschijnlijk nog zullen herinneren.

Wij hebben zelf de Cito-toets nooit als iets vervelends ervaren. Tuurlijk, het was wel spannend wat voor uitslag je kreeg en er stond wel redelijk wat druk op. Het resultaat dat uit de grote envelop werd getrokken door de meester of juf tegenover je, was uiteraard een spannend moment. Wij vinden het begrijpelijk en logisch dat er gekeken wordt naar veranderingen binnen het huidige onderwijssysteem. Het onderwijs in Nederland moet immers mee blijven groeien met de huidige tijd. Zelf vinden wij niet dat de Cito-toets volledig moet worden afgeschaft. Wel zal het beter zijn om de Cito-toets minder bepalend te maken. Zo zullen leerlingen niet volledig afhankelijk zijn van de resultaten die zijn gescoord op deze toets.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie