De anderhalve meter afstand wordt ook op scholen zo veel mogelijk gehandhaafd door jongeren zelf.'
De anderhalve meter afstand wordt ook op scholen zo veel mogelijk gehandhaafd door jongeren zelf.' Pixabay

‘Jongere ziet nog moeilijk licht aan het eind van de tunnel’

23 april 2021 om 11:32 Overig

HAARLEMMERMEER "'Jongeren zien nog moeilijk het licht aan het eind van de tunnel,"
zegt secretaris Chaya Berger van de Jongerengemeenteraad van Haarlemmermeer. Ze geeft haar mening over de Coronapeiling Jeugd 2021 van de GGD Kennemerland. Daaruit komt naar voren dat veel scholieren zich bekommeren om hun dierbaren en dat ze besmettingen met het coronavirus willen voorkomen. Bijna driekwart is daar bang voor.

Chaya: "De uitslag van de enquête van de GGD is voor ons als jongeren herkenbaar. Jongeren worden vaak gezien als de grote verspreiders van het virus, echter laten de resultaten van deze vragenlijst zien dat ook veel jongeren bang zijn om anderen te besmetten. De resultaten van de enquête tonen ons dus dat het beeld dat gevormd is over jongeren niet accuraat is."

"De ervaring leert ons dat veel jongeren op meer plekken dan enkel de verplichte plekken een mondkapje dragen. De anderhalve meter afstand wordt ook op scholen zo veel mogelijk gehandhaafd door jongeren zelf. Daarnaast wordt het OV een stuk minder gebruikt door jongeren. Een voorbeeld van een gedragsverandering onder jongeren is het vaker handen wassen en hier bewuster mee omgaan. De jongerengemeenteraadsleden proberen in al deze voorbeelden ook het juiste voorbeeld te geven."

"Daarnaast merken wij dat jongeren zich voornamelijk meer bewust worden van de impact van het coronavirus", zegt ze. "Vrienden, familie of kennissen worden in het ziekenhuis opgenomen of de hele klas moet thuis in quarantaine, omdat er weer een besmetting in de klas is. Wanneer het dichterbij komt voor jongeren, merken wij dat eerder genoemde maatregelen nog meer nageleefd worden."

"Bovendien blijft de jongerengemeenteraad regelmatig in gesprek met de gemeente om advies te geven aan de uitvoering van de maatregelen voor jongeren en wat jongeren nodig hebben in deze tijd. Ervaring leert namelijk ook dat jongeren het licht nog moeilijk zien aan het eind van de tunnel in deze tijd. Door aan te geven wat nog wel kan, hopen wij jongeren te stimuleren zich in te blijven zetten voor de bestrijding van het coronavirus."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie