Robin heeft een moeilijke jeugd achter de rug.
Robin heeft een moeilijke jeugd achter de rug. pr

Eerlijk boek bezorgt Robin Witteman literaire prijs

2 mei 2021 om 12:56 Overig

RIJSENHOUT Het boek ‘In het duister van mijn hoofd’ is door het lezend publiek verkozen tot winnaar in het genre ‘Gezondheid’. Schrijver is Robin Witteman, woonachtig in Rijsenhout. BoekGoud geldt als het kleine broertje van het fameuze Boekenbal en wordt uitgereikt aan (veelal) debuterende auteurs. De prijs is 750 euro.

Ruim tienduizend lezers bepaalden wat de beste boeken van 2020 waren. Via een online verkiezing streden de auteurs onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre. Witteman schreef over de onbegrepen wereld van een jongvolwassene met psychische problemen. Toelichting uitgever: "Een biografie dat alleen vol bewondering en respect gelezen kan worden. De openheid die de biografie uitstraalt, laat zien dat de auteur haar gevoelens niet onder stoelen of banken steekt, maar de lezer juist dwingt in te zien wat het duister in haar hoofd met haar, en vele anderen, doet. Soms choqueren de passages in het boek, maar enkel met het hogere doel om de ernst van de situatie in te laten zien."

"De eerlijkheid van waaruit deze passages voortvloeien, siert de auteur. Hoewel sommige gebeurtenissen niet beschreven worden, en de auteur hierin haar eigen grenzen aangeeft, weet zij overduidelijk weer te geven waar het duister vandaan komt. Het is knap hoe zij haar boodschap over kan brengen, zonder dit direct te benoemen. Haar woorden stralen onmacht uit, iets wat voor velen herkenbaar zal zijn, en hierdoor komt het geheel nog harder binnen. Met het einde laat zij zien dat er ruimte is voor licht en dat je er niet alleen voor staat."

Robin groeide op in een complexe thuissituatie. Vanaf haar 14e jaar begonnen de problemen. Er waren meerdere traumatische gebeurtenissen: ze werd gepest, haar vriend verongelukte, ze werd (seksueel) misbruikt en ze werd bedreigd. Ze wilde niets meer voelen en ze wilde niet praten. Nadat ze te lang doorgegaan was zonder gevoel wist ze dat ze kon gaan. Ze was niet meer nodig op deze aarde en ze deed haar eerste zelfmoordpoging. Vanaf dat moment begon haar leven binnen de psychiatrie. Al snel werd ze een ‘complex geval’. Praten kon ze niet, maar schrijven ging haar makkelijker af. Door ervaringen te delen, hoopt Robin dat ze kan laten zien wat psychische ziekte met een mens kan doen: binnen één jaar ging ze van student naar patiënt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie