De drie vrienden Luc, Mick en Kasper op hun eigen bouwkavel op Palènpa Park..
De drie vrienden Luc, Mick en Kasper op hun eigen bouwkavel op Palènpa Park.. Frans Tol

Als 8-jarige een eigen bouwkavel op Palènpa Park

7 mei 2021 om 10:00 Activiteiten

NIEUW-VENNEP In de tweede week van de meivakantie was Landgoed Kleine Vennep aan de Hoofdweg het werkdomein van kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 14 jaar. Het tijdelijke Palènpa Park op het landgoed was dé plek voor het bouwen van hutten. Wel was er door de slechtere weersomstandigheden minder animo voor deze attractie, maar de kinderen die er wel kwamen, vermaakten zich kostelijk. Volgens de negenjarige Casper van Looij was het huttenbouwen echt ‘supervet, gezond en leerzaam’. 

CREATIEF Brigitte Seegers en Pedro van Looij waren voor de donderdagmorgen op zoek gegaan naar iets leuks om te gaan doen met zoon Casper en zijn vriendjes. Na wat zoekwerk op het internet kwamen ze bij het Palènpa Park uit. 

“We zochten wat leuks en kenden dat huttenbouwen hier op Landgoed Kleine Vennep al vanwege een buitendag van onze oudste zoon”, vertelt moeder Brigitte. “Die is er wel eens met zijn school Bommelstein geweest en Casper was hier al eens geweest met zijn elftal van hockeyclub De Kikkers.” 

Vader Pedro was het helemaal eens geweest met de keuze van zijn vrouw. “Het is ook voor ons als begeleiders een leuke plek om je een paar uur te vermaken. Voordeel is ook dat je je eigen eten mee mag nemen en dat er binnen toiletten zijn.” 

Ter plekke kon wel een knakworstpakket besteld worden. Onbeperkt limonade of een waterijsje van 1 euro. Moeder Brigitte komt oorspronkelijk uit Hoofddorp en vader Pedro uit Hillegom. “Wij hebben eerst samen in Haarlem en in Het Lentepark hier in Nieuw Vennep gewoond. Nu wonen we dicht bij Jeugdland waarvoor de kinderen ook een jaarabonnement hebben.” 

BUITENLUCHT De ouders waakten er naast hun zoon ook over zijn vriendjes Luuk en Mick Kelder. Samen hadden zij het enorm naar hun zin. “Ik vind het echt superleuk”, laat de 8-jarige Luuk weten. “Naast het lekker bouwen konden we ook op de stormbaan. Die is uitdagend en echt gaaf!” Mick van elf jaar had het bouwen van de hutten als leerzaam ervaren. “En zo’n hele ochtend in de buitenlucht is nog gezond ook.” Volgens Casper waren zij creatief bezig geweest. “Om goed te bouwen moet je vooral goed samenwerken en dus alles in goed overleg doen.” 

Vriend Mick was het daar mee eens en voegde daar nog aan toe dat een leider daarbij niet gewenst was. “Dan zouden we ruzie krijgen! Het bouwen van deze hutten gaat heel anders dan op Jeugdland. Daar werk je met losse planken, hamers en spijkers. Hier moet dat heel anders.” 

Voor de bouw kregen de kinderen voor 30 euro een van de 12 bouwkavels voor maximaal 10 kinderen toegewezen en betaalden de kinderen 7,50 euro per kind per dagdeel. Zo kunnen de kinderen binnen de Corona-regels lekker aan de slag. Het concept is bedacht en uitgewerkt door Addy Vork en Bas van Haastrecht. 

“Ik ben als groepsleerkracht bevoegd onderwijzer en zag dat het hutten bouwen niet altijd even gemakkelijk gaat”, vertelt Vork. “Daar bedacht ik het concept Palènpa voor.” Via zijn Claar Rekers, de directrice van de openbare Montessori basisschool De Boog, kwam hij bij Kleine Vennep terecht. “Ik kende het landgoed van de Nationale Boomplantdag op 13 maart 2019. Daar was ik ook bij.” 

De Palènpa huttenbouw is met groepen mogelijk tot 24 oktober 2021. Open tijdens schoolvakanties (behalve op maandag). Reserveren voor een woensdagmiddag, zaterdag of zondag buiten schoolvakanties kan via monica@palenpa.nl of via 06.24799549.

door Frans Tol

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie