Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Eindexamens

12 mei 2021 om 15:00 Column Column(s)

Aankomende week begint de examenperiode. Er is (als het goed is) de gehele meivakantie gestreden voor het diploma. De spanning neemt deze periode toe en dan is het moment daar. Je gaat de gymzaal in, al de ingestudeerde informatie moet er in een paar uur allemaal op de juiste manier uitvloeien. Een aantal maanden geleden is de voorbereiding op de scholen begonnen.

Ook wij hebben vorig jaar deze gehele voorbereiding gehad. Het begint allemaal bij het aanschaffen van de examenbundels, het instrument om je vakken te halen. Op school ga je de laatste schoolexamens, ofwel de SE’s, maken. Het mondeling van Nederlands, Frans, Duits, Engels of een andere vreemde taal is nog een pittige opgave vlak voor het echte werk. Persoonlijk vonden wij Nederlands en Frans lastige obstakels. 

Het lezen van 12 goedgekeurde literaire boeken vonden wij niet echt een aanrader om het op zijn zachtst te zeggen. Er dan ook nog eens een mening over vormen op academisch literair niveau viel dan ook erg zwaar. Toch hebben wij de mondelingen met een voldoende afgesloten. Zo konden we verder gaan met de voorbereidingen richting het eindexamen. Uiteindelijk hebben wij geen examens gemaakt. Helaas, dit was echt wel een gebeurtenis die we graag wilden meemaken.

Dit jaar gaan de examens wel gewoon door, ondanks dat niet iedereen het hiermee eens is. Dit is een belangrijk en mooi moment op naar toe te werken. Ondanks de pittige weken voor en tijdens de examens is het wel een moment om van te genieten en te koesteren. Na de drukke schoolweken word je beloond met een lange vakantie en hopelijk met een vrolijk belletje van je mentor.

Het eindcijfer waarop gebaseerd wordt of je geslaagd bent of niet, bestaat uit twee onderdelen. De eerste 50% van het cijfer is een gemiddelde van de schoolexamens. Dat zijn examens die je maakt tijdens de bovenbouw. Hieronder vallen bijvoorbeeld de mondelingen die we hebben benoemd. De andere 50% is je eindexamen. Het cijfer wat je hebt behaald met de SE’s wordt dus samen genomen met het cijfer wat je hebt behaald in de gymzaal. Zo is dus niet alles afhankelijk van dat ene intense moment, maar kan je jezelf ook een soort boost geven met de SE’s.

Onze mening over het huidige systeem is duidelijk. Wij vinden het een prima systeem. Op deze manier is het dus niet een volledige momentopname, maar er blijft nog wel genoeg druk op liggen. Door de SE’s te doen word je op een goede manier klaargestoomd voor het eindexamen. Echter wordt er wel gesteld door leerlingen dat de SE’s moeilijker zijn dan de eindexamens. Zoals bekend is hebben wij geen eindexamen gedaan, dus kunnen we hier geen mening over vormen. Mocht het echter wel waar zijn zou dat volgens ons wel een beetje scheef zijn.

Wij hopen in ieder geval dit jaar veel vlaggen met schooltassen te zien hangen in Haarlemmermeer. Voor alle examenleerlingen, maak er wat van, geniet en veel succes!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie