Afbeelding
Pixibay

Streep door magneetvissen Haarlemmermeer

20 mei 2021 om 08:51 Overig

HAARLEMMERMEER Omdat er explosieven en vuurwapens boven water kunnen komen, wordt magneetvissen in Haarlemmermeer verboden. Dat staat te lezen in de nieuwe APV van de gemeente.

De gemeente volgt daarmee de landelijke trend, want in steeds meer gemeenten wordt deze hobby verboden. Niet alleen doordat er gevaarlijk explosief materiaal gevonden wordt, ook het vuil dat magneetvissers op de kant achterlaten is een probleem. Biologen klagen verder over aantasting van het onderwaterleven. Ook bestaat er risico op het stelen of vernietigen van historisch erfgoed. Wie bijvoorbeeld per toeval een mooie middeleeuwse sleutel vindt, is verplicht dit te melden.
Magneetvissen is nooit gelegaliseerd in Nederland. De uitzondering op het opgravingsverbod voor zoeken en graven met een metaaldetector geldt alleen op het land, volgens een besluit in de Erfgoedwet. Archeologische voorwerpen in het water mogen daarom niet verplaatst of meegenomen worden, dus ook niet met een magneet uit het water gehaald.

Magneetvissen, een soort schat zoeken, waarbij men met een sterke magneet naar kwijtgeraakte, weggegooide of gedumpte metalen voorwerpen in buitenwateren zoekt, is in korte tijd populair geworden, mede door het tonen van vangsten op social media. Op bol.com worden vele setjes geboden. Voor 50 euro heb je al een vismagneet met 400 kilo trekkracht, een sterk touw van 10 meter, mét karabijnhaak, een schroefborgmiddel en speciale handschoenen. Klaar om te hengelen. Volgens kenners is Haarlemmermeer een redelijke plek voor deze hobby. Weliswaar is er een betrekkelijk korte geschiedenis, maar door het vele water en dito bruggen zijn er veel geschikte locaties. Grote vondsten zijn echter niet bekend.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie