Wethouder Johan Rip verwelkomde staatssecretaris Alexandra van Huffelen.
Wethouder Johan Rip verwelkomde staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Gemeente

Staatssecretaris toont medeleven met toeslagen-slachtoffers Haarlemmermeer

20 mei 2021 om 17:31 Overig

HAARLEMMERMEER Staatssecretaris Alexandra van Huffelen bracht woensdag een bezoek aan Haarlemmermeer en sprak daar met ouders van de kinderopvangtoeslagenaffaire van de Belastingdienst. Wethouder Johan Rip verwelkomde haar.

In de afgelopen jaren zijn er fouten gemaakt door de Belastingdienst bij het uitbetalen van de kinderopvangtoeslag. Daarbij zijn ouders, die recht hadden op deze toeslag, onterecht beschuldigd van fraude. De toeslagen werden stopgezet en moesten worden terugbetaald. Veel ouders zijn daardoor in diepe financiële problemen geraakt en hebben vaak ook flinke emotionele schade opgelopen. Vanaf 2017 kreeg de affaire steeds meer publieke bekendheid. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat het kabinet Rutte 3 op 15 januari 2021 politieke verantwoordelijkheid voor de toeslagenaffaire nam door af te treden.

In september 2020 is er een afspraak gemaakt tussen het rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten dat, naast de financiële compensatie van de Belastingdienst, gedupeerden ook hulp van hun gemeente kunnen krijgen, zoals hulp bij schulden, werk, gezin, gezondheid of wonen. Inmiddels weten via de Belastingdienst wie er in Haarlemmermeer gedupeerd zijn. Deze mensen hebben allemaal een brief van de gemeente gekregen met een uitnodiging om zich daar te melden voor hulp. Een flink aantal van hen heeft dat inmiddels gedaan en heeft hun hulpvraag bij de gemeente uitgezet.

Wethouder Johan Rip sprak met de staatssecretaris: “Ik heb regelmatig contact met gedupeerde ouders uit Haarlemmermeer. Wat zij hebben meegemaakt is ronduit schrijnend en ik ben dan ook blij dat de staatssecretaris de moeite neemt om persoonlijk hier naartoe te komen en de gesprekken aan te gaan. Ik merkte dat ze erop gebrand is een oplossing voor deze mensen te vinden. Veel van de mensen die gisteren langs zijn geweest hebben die gesprekken als positief ervaren.”

“Op haar verzoek hebben we na afloop geëvalueerd. Daarbij hadden we het o.a. over het soort vragen waar deze ouders mee worstelen en waar wij als gemeente tegenaan lopen bij het bieden van hulp. Ook hebben we het gehad over gedupeerden wiens besteedbare inkomen ver beneden het minimum ligt vanwege doorlopende schulden. Daarnaast was er ruimte om andere financieel sociale zaken te bespreken zoals de kostendelersnorm in de participatiewet en de partnertoetsen bij de TONK en Tozo regelingen. Mijn voorstel is om die regels tijdelijk buitenspel te zetten en zo extra zuurstof te bieden om de crisis te overleven. Ondertussen doen we als gemeente wat we kunnen om gedupeerde ouders zoveel mogelijk te helpen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie