De Kaukasische vleugelnoot aan de Markthof in Hoofddorp is de inzending voor dit jaar. Welke moet het worden in 2022? Laat het ons weten.
De Kaukasische vleugelnoot aan de Markthof in Hoofddorp is de inzending voor dit jaar. Welke moet het worden in 2022? Laat het ons weten. Maps

Eerbiedwaardige vleugelnoot inzending voor Boom van het Jaar

21 mei 2021 om 10:43 Overig

HAARLEMMERMEER De Kaukasische vleugelnoot aan de Markthof in Hoofddorp is de Haarlemmermeerse inzending voor de verkiezing van De Boom van het Jaar. Het ontwerp van een winkelcentrum werd aangepast om de eerbiedwaardige boom in leven te houden.

Bij de vierde editie van de Nederlandse verkiezing van De Boom van het Jaar, georganiseerd door SBNL Natuurfonds, draait het niet om de dikste, mooiste of oudste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Heeft de boom  een natuurramp overleefd? Of heeft die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zien trekken? Of is het een boom waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt? In 2020 werd de Moeierboom in het centrum van Etten-Leur gekozen tot De Boom van het Jaar.

Rudolf Stelpstra, specialist groenvoorziening bij Beheer en Onderhoud staat volledig achter de inzending van de vleugelnoot, zo is te lezen op InfoMeer van de gemeente. Hij vertelt daar over het overleven van de boom tijdens de bouw van winkelcentrum De Winkelhof rond 2010. “Meestal moeten bomen opzij voor wegen, woningen en winkelcentra. Maar in dit geval is zelfs besloten het ontwerp van het gebouw aan te passen aan de vleugelnoot. Doordat het oude gebouw waar het winkelcentrum in zat werd afgebroken kwam de vleugelnoot echter volledig in de wind te staan. De boom was deze tocht niet gewend. Om het risico op schade te verkleinen, zijn rondom de boom tijdelijk zeecontainers geplaatst als bescherming tegen de wind tot het nieuwe gebouw klaar was en de boom weer uit de wind stond.”

Volgens de groenspecialist zorgt de boom voor een troefkaart in de concurrentiestrijd met winkelcentra elders in de regio omdat bezoekers authentieke elementen zeer waarderen. Verder is het een bijzondere boom met een stam van vijf meter omtrek en een kroon met een diameter van twintig meter. In het voorjaar groeien vele bollen onder de boom maar als de bladeren uitkomen valt er weinig licht meer op de grond waardoor er weinig onder de boom groeit.

Een vakjury kiest uit alle aanmeldingen één boom per provincie. Deze 12 genomineerden staan vanaf 30 augustus op de site van de organisator, waarna er tot 18 oktober kan worden gestemd. Op 20 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. Die doet mee aan European Tree of the Year.

[Wij vragen onze lezers: wat is een mooie inzending voor volgend jaar?

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie