Groene daken zijn paradijsjes voor bijen, vlinders en vogels, n het is nog mooi ook.
Groene daken zijn paradijsjes voor bijen, vlinders en vogels, n het is nog mooi ook. Walter van Wijk, Studio Carpe Diem

Haarlemmermeer bulkt van de mogelijkheden voor groene schuurdaken

21 mei 2021 om 13:43 Overig

HAARLEMMERMEER De potentie om schuurtjes te vergroenen is in Haarlemmermeer enorm. Dat stelt onderzoeksbureau Readar. Van 356 ondergezochte gemeentes staat Haarlemmermeer op plek nummer 16 wat betreft mogelijkheden om schuurdaken te bekleden met planten.

In Nederland is een potentie van ruim 2 miljoen schuurtjes, uitbouwtjes of garages om te vergroenen. Dat blijkt uit een luchtfoto-analyse van Readar in opdracht van Natuur & Milieu. Het vergroenen van daken met sedumplantjes draagt bij aan meer insecten en vogels, ze houden water vast, wat goed is tegen wateroverlast en het zorgt voor verkoeling, van het schuurtje zelf en de omgeving.

Readar deed een analyse van luchtfoto’s in Nederland, en keek daarbij naar alle daken die makkelijk, en eigenhandig te vergroenen zijn. In Haarlemmermeer zijn dat er veel. Het gaat vaak om schuurtjes, uitbouwtjes of garages. Directeur Campagnes van Natuur & Milieu Dorien Ackerman: “Door deze ruimte te benutten, zorg je voor meer groen, voor wateropvang en verkoeling. Groene daken zijn paradijsjes voor bijen, vlinders en vogels zoals het roodborstje en de merel. En het is nog mooi ook!”

Voor het makkelijk aanleggen van een groen dak biedt Natuur & Milieu samen met Het Groene Loket hulp om voordelig een groen dak te regelen. Ook wordt een subsidieaanvraag door samenwerken met de buren makkelijker gemaakt via www.groenermetdeburen.nl. Tot en met 15 juli geldt een aanbod waarbij de aanvrager 15 procent korting ontvangt bij een groen dak.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie