Anneke van Gijzen heeft als eerste een fiets afgegeven.
Anneke van Gijzen heeft als eerste een fiets afgegeven. pr

NMCX schakel voor Haarlemmermeer bij inzameling kinderfietsactie ANWB

25 mei 2021 om 13:58 Overig

HAARLEMMERMEER NMCX Centrum voor Duurzaamheid fungeert als inzamelpunt voor het ANWB Kinderfietsenplan. Daarmee moet het voor kinderen mogelijk worden een goede fiets te hebben.

Wendy Verwijs, officemanager bij NMCX: “De ANWB maakt zich hard voor de verkeersveiligheid. Om goed te leren fietsen is het belangrijk meters te maken. In het verkeer. Daarom is het belangrijk dat alle kinderen in Nederland een fiets hebben. Maar dat is niet zo vanzelfsprekend.”

“De ANWB is op zoek naar 15.000 fietsen in redelijke tot goede staat, dus kijk in je schuur, garage of zolder en breng de fietsen bij ons langs. De ANWB komt de fietsen ophalen en knapt ze op. Via partners komen de ‘nieuwe’ fietsen bij het juiste kind terecht. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten: Kinderen die veilig fietsend aan het verkeer deelnemen, hoeven niet met de auto naar school of de sportlessen te worden gebracht”, legt Wendy uit. “Dit vermindert CO2-uitstoot. Het produceren van nieuwe fietsen kost veel materialen en energie. Door oude fietsen een tweede leven te geven, is dat niet nodig.”

“Vanaf 8 jaar gaan kinderen zich meer zelfstandig door het verkeer bewegen. Daarnaast hebben kinderen die net naar de middelbare school gaan speciale aandacht. Als zij een fiets hebben, zijn zij minder gebonden aan een school in de buurt. Op een fiets kunnen zij de makkelijk wat meer kilometers reizen voor de school van hun keus. Daarom is de ANWB op zoek naar jongens- en meisjesfietsen voor kinderen van 8 tot -18 jaar.”

De gymzaal van NMCX is een nieuw verzamelpunt. In verband met de coronabeperkingen is hier niet altijd iemand aanwezig. Een afspraak maken is aan te bevelen. Dat kan via Wendy op 023-555 34 37 of info@nmcx.nl.

Het gaat specifiek om jongens- en meisjesfietsen met wielmaat 24, 26 of 28 inch. Met uitzondering van mountainbikes, BMX-fietsen, elektrische fietsen, racefietsen, vouwfietsen, tandems en fietsen met een derailleur aan. Deze fietsen zijn niet altijd even veilig om aan het verkeer deel te nemen. Ook zijn ze vaak duur in onderhoud en dat kan een kind dat opgroeit in armoede niet betalen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie