Afbeelding
Eigen foto

Flora & Fauna: Oranjetipje

29 mei 2021 om 10:00 Natuur en milieu Flora & Fauna

Er zijn 1000 niveaus waarop je de natuur kunt observeren. Sommige mensen zien groen überhaupt niet. Er is een groep mensen die alles wat groen is, beschouwd als een speel- of picknickplek. Die zien, tot ons verdriet, geen verschil tussen een gazon en een klaprozenveld. Hoe beter je kijkt, luistert, ruikt en proeft, hoe interessanter het wordt. Als je je bewust wordt dat er de permanente cyclus van verandering in de natuur is wordt het pas echt leuk. Daar is zelfs een hele wetenschap aan gewijd: de fenologie.

Als je goed oplet, ga je interacties zien tussen planten die nectar en stuifmeel leveren en insecten die daarvan profiteren en in dank daarvoor de bevruchting uitvoeren en daarna dat er zaden en vruchten gemaakt worden voor meestal vogels die deze verspreiden. In deze tijd van het jaar zijn de laatste overwinteraars zoals koekoeken boomvalk aangekomen. Bij de insecten is recentelijk het Oranjetipje uit zijn winterslaap gekomen.

BIJZONDER Meestal komt het Oranjetipje, waarvan alleen het mannetje de oranje vleugeltippen heeft, rond koningsdag te voorschijn. Het is een soort uit de koolwitjesfamilie. Maar waar de meeste koolwitjes rupsen van koolsoorten eten, prefereert het oranjetipje andere kruisbloemigen. Zijn voorkeur gaat uit naar pinksterbloemen en look-zonder-look. Per plant zet het vrouwtje maar 1 ei af en ook een geur waardoor andere vrouwtjes die plant mijden, want de rups leeft, kieskeurig, vooral van de bloemen en de zaden.

Op dit moment worden die zaden gevormd en eten de rupsen zich rond. Na een week of wat is het groeien gedaan en gaan de rupsen over in popstadium. Die pop blijft dan verstart zitten tot volgend jaar april/mei. Het grootste deel van zijn leven brengt het Oranjetipje dus in verstarde toestand door als pop.

WAAR Het oranjetipje is geen algemene maar ook geen zeldzame soort. Door zijn voorkeur voor pinksterbloem heeft hij een voorkeur voor vochtige bloemrijke graslanden. Voor deze mooie soort is het een ramp als deze graslanden al mei of juni gemaaid worden.

[Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl.

Door Franke van der Laan

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie